зоокът

Начало | зоокът | Зоопарк, ама наопаки

Зоопарк, ама наопаки

Аз детето | 2018-01-09

Зоопарк, ама наопаки

Разходката до зоологическата градина винаги е свързана с много забава, вълнения и приключение. За много от нас най-вълнуващите детски преживявания са свързани именно с разходките в зоопарка. Невероятно красиви птици, очарователни тревопасни и страшни хищници – те могат да бъдат видени само по три начина: по телевизията, в интернет или в зоопарка. Първите два варианта са най-лесни, но нищо не може да се сравни с това да видиш истински искрящите цветове на различните видове папагали или пък ако имаш късмета да чуеш лъвския рев съвсем на живо и това, докато го наблюдаваш отблизо и безопасно едновременно. Повярвайте, съвсем не бихте били така радостни да сте изправени пред ревящ лъв с отворена уста някъде из Африка.

От друга страна обаче много хора пък твърдят, че зоопарковете са най-ужасното място на света. Сигурно и сред вас има такива, които мислят така и със сигурност ще са в правото си. Все пак кой би искал да живее в клетка, особено ако си голям и бърз ягуар, който е създаден да тича на воля. Хората обаче или поне някои от нас са умни и е намерено решение на този проблем – при това такова, че хем можем да наблюдаваме опасни и редки животни от много близо, хем те да са свободни. Представяме ви първия по рода си зоопарк наопаки!

Той се намира в чилийския град Ранкагуа и е първия по рода си такъв зоопарк. Там не животните седят в клетки, а посетителите! Идеята на такава зоологическа градина е супер и се надяваме скоро да има такива навсякъде по света. Сега като казваме, че посетителите са в клетки не си представяйте нещо страховито. Цялата работа е, че на всеки се дава възможност да се доближи до лъвовете и други хищници максимално близо със специален автобус, който е изцяло открит, но здрава стоманена решетка разделя посетителите от хищниците и всъщност това е единственото, което стои между любителите на животните и самите тях.

На всеки посетител се дава и малко парче свежо месо, което да носи със себе си, ако желае да види големите котки наистина отблизо, защото това е единственото, което може да ги привлече. Един път усетили мириса те се приближават към автобуса, катерят се по него и с интерес наблюдават хората, както и хората наблюдават тях. Разбира се тук храненето на животните е абсолютно забранено, също и докосването. Това е така, защото в тази зоологическа градина те не са свикнали с хората и тяхното поведение е непредсказуемо, защото всичко е направено така, че те да се чувстват като в естествената си среда. Това там всъщност е тяхната естествена среда!

Страхотно е, нали? Само се чудим за едно, дали от външната страна на автобуса някъде не стои табелка: внимание, не хранете хората?

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град