Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли кой е изобретил първия телевизор?

Знаете ли кой е изобретил първия телевизор?

Аз детето | 2020-06-03

Знаете ли кой е изобретил първия телевизор?

Телевизорът отдавна е част от нашето ежедневие. Всъщност за нас той като че ли винаги е съществувал и дори вече е стара технология. Но този въпрос е доста интересен, не мислите ли... Като почти всичко, което ползваме днес и телевизорът е бил измислен все някога от някого. И предвид факта, че днес го има във всеки дом е хубаво да отдадем малко чест на човека, който го е изобретил като поне научим името му!

Интересното в отговора на този въпрос е, че зависи от начина, по който определяте какво е „телевизия“. През 1922 г. Чарлз Дженкинс изпраща неподвижно изображение с радиовълни за първи път. Три години по-късно Джон Беърд изпраща първото предаване на живо. Въпреки това, много хора свързват Фило Фарнсуърт с изобретяването на телевизора. Именно той е подал патент за първия изцяло електронен телевизор през 1927 г. Друг изобретател, Владимир Зворикин, изградил подобрена система две години по-късно.

Това обаче съвсем не са всички хора подпомогнали технологията с телевизорите до такава, каквато ползваме днес. Първото практическо дистанционно управление е изобретено през 1956 г. Цветните телевизори пък са създадени през 70-те години на 20-ти век. И така подобренията продължават до днес, когато имаме интелигентни телевизори, които могат да се свързват с интернет или да стават за 3D филми.

Както виждате, телевизорите и хората, които са ги подобрявали са изминали дълъг път и подобренията не са дошли от само себе си. Освен това тези устройства са изиграли важна роля в много големи световни събития. Именно телевизията е направила така мащабно първото кацане на Луната, първите икономически кризи, протести и много други събития. Дори и днес хората по света все още използват телевизията като основен източник за новини. Разбира се, телевизията също даде началото на изцяло нова ера в развлеченията. Без телевизия нямаше да имаме ситкоми или риалити предавания. Изглежда, че въздействието на телевизията няма край като се замислиш!

Днес много хора по света използват телевизори, за да гледат любимите си филми и предавания. Те се свързват с интернет и гледат филми и сериали, предоставяни от услуги като Netflix, Hulu и Disney +. Какво следва? С напредването на технологиите с толкова бързи темпове е трудно да се предвиди! Имате ли любими предавания, които да гледате по телевизията? Гледате ли новини? Може би използвате телевизор, за да играете игри с приятели. При толкова много приложения за това популярно устройство е малко вероятно да изчезне скоро въпреки все по-модерните компютри!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град