Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли какво е блокчейн?

Знаете ли какво е блокчейн?

Аз детето | 2020-04-08

Знаете ли какво е блокчейн?

Чували ли сте някога за биткойн? Това е криптовалута. Мистериозният Сатоши Накамото я създаде през 2009 г. Днес много хора използват биткойн. И това стана възможно благодарение на нещо много интересно, за което ще ви разкажем днес. То се нарича блокчейн и е по-интересно, отколкото подозирате, дори и само защото сте любопитни, а не защото ще използвате криптовалута! За много хора днес блокчейн звучи като съвсем ново откритие или изобретение. Но всъщност това е откритие от 1991 г. Двама изследователи на име Стюарт Хабер и У. Скот Сторнета измислили технологията още тогава, защото търсели по-безопасен начин за отпечатване на документи. Едва през 2009 г. блокчейнът стана по-широко известен поради използването му с биткойн.

Но какво всъщност е това? За да разберете първо си представете точно това – верига от блокове (blockchain – от английски блок и верига). Всеки блок съхранява данни. Това може да бъде информация за трансакции, като например сумата на биткойн, търгувани за стоки. Блоковете също съдържат информация, която е уникална за всеки блок код. Всеки блок също съхранява информация на блока преди него. Информацията, съхранявана в блокчейн, е много трудна за промяна. Това е така, защото се споделя в мрежа от компютри, наречени възли. Промяната на данните във всеки блок изисква одобрение от всички възли. Това може да бъде почти невъзможно, тъй като може да има хиляди възли, свързани в една блокчейн.

Как хората използват това нещо сигурно се чудите? Всъщност блокчейнът служи за много неща. Компютърните игри са една област, която е възприела тази технология. В много случаи блокчейн игрите използват криптовалути, които геймърите могат да печелят и харчат в играта. Но има много други приложения. Един пример е играта „CryptoKitties“. Тази игра използва блокчейн за съхранение на данни за виртуални котки, които потребителите размножават и търгуват. Мнозина вярват, че един ден геймърите ще използват блокчейн в по-голям мащаб. Те очакват повече игри да го използват за съхраняване на данни за покупките. Също така може да помогне за спиране на измамите, като запазва потребителски имена и пароли.

Но само за това ли служи тази технология? Някои смятат, че може да съхранява държавни документи, като шофьорски книжки и свидетелства за брак. Хората също така работят, за да използват блокчейн за съхранение на информация за гласуване. Може да помогне на хората да контролират личните си данни и как се споделят онлайн в бъдеще. Възможностите изглежда са безкрайни. Какво бихте направили вие с блокчейн технологията? Бихте ли създавали онлайн игри? Ще помогнете ли на хората да защитят своите данни? Може би ще промените начина, по който правителствата съхраняват информация. Следващото голямо приложение може да дойде от вас!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град