География

Начало | География | Знаете ли къде се намират Апалачите?

Знаете ли къде се намират Апалачите?

Аз детето | 2018-03-26

Знаете ли къде се намират Апалачите?

Харесвате ли планините или просто да разглеждате нови и различни места независимо дали става въпрос за България или за целия свят? Осъзнавате ли, че можете да научите много неща за много далечни кътчета от света, при това без да напускате дома или училището си? Вярно е! Днес ще ви го докажем като ви заведем на едно виртуално пътешествие до Апалачите! Пък кой знае, може един ден наистина да ги посетите и да шашнете всички с фактите, които вече знаете за тях.

Досещате ли се или по-точно знаете ли къде точно се намират Апалачите? Повечето хора като чуят това наименование и веднага си мислят за планина, но в действителност Апалачите са географски и културен район в източната част на САЩ! Разбира се името му идва от най-старата планинска верига Апалачи! Тя е много обширна и се простира от север от Нюфаундленд в Канада до щата Алабама в САЩ на юг. Дълга е 2600 километра. Съставена е от по-малки планини, вериги и планински долини. Известни са Гранд Смоуки маунтинс, които се простират от щата Тенеси до щата Северна Каролина. Гръбнакът на планинската система на Апалачите са Големите сини планини. Техните върхове са най-високите в източната част на САЩ и по американското крайбрежие на Атлантическия океан. Най-висок сред тях е връх Митчъл.

Името на Апалачите произхожда от езика на индианските племена, населявали в миналото тази планинска верига. Те са едни от най-старите планини на планетата. Богати са на въглища и желязна руда. Обрасли с широколистни, иглолистни и смесени гори, Апалачите имат над 2000 растителни вида като най-редките са дървото лале, дървото баки, кестенявият дъб и други.

Апалачите са дом и на повече от 25 милиона души, като половината от тях живеят в ниските райони на планините. В миналото тук е имало много миньори и това е бил главният занаят за изкарване на прехраната, наред със селското стопанство. Днес обаче всичко това се е променило и по-голямата част от хората работят в областта на туризма. Тук туристите намират не само очарователно красива природа, но и богата култура. Малко хора знаят, но в района на Апалачите музиката и литературата са силно развити. Така например традиционната апалачианска музика (да, има такава) е вдъхновила създаването на традиционните ирландски танци, а оттук идва и банджото, което днес активно се използва в кънтри и блус стиловете. Друга популярна особеност на апалачийската култура е нейният фолклор. Създаден от смес от европейски, индиански и библейски влияния, апалачинският фолклор често се отличава с регионални герои като железопътния работник Джон Хенри и граничния командир Дейви Крокет.

Днес в долините на Апалачите, по хълмовете и в подножието им са пръснати много ферми и овощни градини. Там се развива различен бизнес, производство на хартия, текстил и други. На север фермерите садят картофи, пшеница. Силно е развито и скотовъдството. А в долините растат ябълковите плантации. На юг фермерите садят царевица, тютюн и развиват птицевъдството. По-голямата част от Апалачите са покрити с големи широколистни гори от канадски дъб, клен и обикновен дъб. Особено красиви са тези дървесни видове през есента, когато започнат да се променят цветовете на листата им. Мебелните предприятия в щата Северна Каролина произвеждат красиви и функционални мебели от дървения материал, добит в горите на Апалачите.

Снимки: pixabay.com

Елате на пътешествие и на още няколко места:
Стара планина – най-голямата в България
Величието на прелестната Пирин планина
Алпите – най-величествената планинска верига в Европа
Хималаите – най-голямата планинска верига в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град