Космос

Начало | Космос | Знаехте ли, че на Луната ще имате различно тегло?

Знаехте ли, че на Луната ще имате различно тегло?

Аз детето | 2018-05-29

Знаехте ли, че на Луната ще имате различно тегло?

Всеки знае, че за първи път хората са кацнали на Луната на 20-ти юли 1969 година. Добре – това може би не всеки го помни, но със сигурност сте чували имената на първите хора посетили Луната. Това са Едуин „Бъз“ Олдрин и Нийл Армстронг. Удивителното за което ще говорим сега обаче не е точно това постижение. Когато за първи път докоснали повърхността на Луната те не само са правили великата човешка история, но и са загубили от теглото си. Как е възможно това?

Преди да отговорим на този въпрос е важно да разберете значението на гравитацията и масата на обектите (телата). Няма да ви разказваме надълго и нашироко, макар че много учени са писали цели томове научни трудове по въпроса. За вас обаче е важно само да знаете, че гравитацията е естествена сила, природна сила, която привлича обектите един към друг. На планетата Земя гравитацията е тази постоянна сила, която не ни позволява да хвърчим насам и натам и да се издигаме към небето като балони. От друга страна масата на един обект може да се обясни лесно – когато измервате теглото си на кантар виждате числа – това е вашата маса. Тя всъщност обаче е измерването на гравитационната сила, която ви дърпа към Земята.

Масата всъщност показва от колко „нещо“ сте направени. В действителност тя е една и съща независимо дали се намирате на Марс, на Луната, плувате в басейн или седите на дивана вкъщи. При това най-интересното тук е, че колкото повече тежи един човек, толкова повече гравитационната сила го привлича, макар това изобщо да не си личи. По същия начин малките небесни тела имат по-слабо гравитационно поле от по-големите. Това означава, че ако например посетите Юпитер или Сатурн, те ще ви привличат повече към себе си и така там ще тежите повече. Тъй като Луната е по-малка от Земята, тя има по-слаба гравитация. Всъщност Луната има само 1/6 от гравитацията на Земята. Това означава, че на Луната ще тежите шест пъти по-малко, отколкото на Земята! Това обаче няма да означава, че сте отслабнали, на практика вашето тегло (в случая маса)си е едно и също, а привличането е различно.

Картинки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град