Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо се оригваме?

Защо се оригваме?

Аз детето | 2019-05-20

Защо се оригваме?

Опа! Какъв беше този звук? Видяхме, че се опитахте да покриете устата си с ръка, но вече беше късно. А пък хората седящи до вас също вече са го чули и ви гледат с леко неодобрителни погледи. Връщайки се към вашите си задачи си мислите: Откъде пък дойде това сега?

Макар че в повечето култури по света оригването се смята за неприлично, то всъщност е точно толкова нормално колкото и кихането или прозявката – тялото ви просто се грижи за себе си. При това оригването не е нищо повече от газ! Когато ядете или пиете, не поглъщате само храна или течност. Вие също поглъщате и въздух. Той пък съдържа газове, като азот и кислород. И понякога, когато погълнете твърде много азот и кислород наведнъж те трябва да излязат обратно, защото иначе тялото ви не може да функционира правилно. И тогава се оригвате! Излишният газ се изтласква от стомаха, нагоре през хранопровода (тръбата за храна, която свързва задната част на гърлото със стомаха), и стига до устата, където излиза като оригване.

Някои деца смятат, че пиенето на сода или други газирани напитки ги кара да издават този звук повече! Можете ли да познаете защо? Ако си мислите, че това е, защото тези напитки съдържат допълнителен газ, вие сте прави! Газът, който прави напитките газирани, е въглероден диоксид, който също може да ни кара да издаваме този характерен звук през устата си. Понякога прекалено бързото хранене или пиене на течности може да доведе до лошо храносмилане, което може да накара човек да се оригва, защото това може да изпрати допълнителен въздух в стомаха. Същото нещо се случва, когато пиете чрез сламка: допълнителен въздух=повече оригвания. Така че запомнете, че всеки се оригва понякога!

Ето и още няколко интересни факта:

  • В някои култури оригването след хранене е комплимент за готвача.
  • Учените изчисляват, че кравите в Съединените щати отделят 50 милиона тона ценни газове в атмосферата всяка година. Ако тези газове могат да бъдат събрани при това само от 10 крави ще се осигури достатъчно енергия за отопление на малък дом за цяла година! За съжаление, тъй като тези газове не могат да бъдат събрани, селскостопанските животни произвеждат толкова много газ, че учените ги смятат за основен фактор за парниковия ефект.
  • Изглежда, че единствените хора, които могат да се измъкнат с много силно оригване, са малките бебета – родителите им се радват, когато те издават такъв звук, защото това означава, че бебетата няма да почувстват допълнителния газ в стомасите си и да плачат. Но ако не сте малък и вече можете да говорите, вероятно е добра идея да се извините ако ви се случи да се оригнете.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град