Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо през есента листата на дърветата са в различни цветове?

Защо през есента листата на дърветата са в различни цветове?

Аз детето | 2022-09-30

Защо през есента листата на дърветата са в различни цветове?

Колко е красива гората в края на септември! На фона на някои още зелени дървета, листата на другите се оцветяват в жълто, кафяво, червено и други цветове.

Защо есенните листа придобиват най-различни цветове?

Нека запомним, че зеленият цвят на листата е такъв заради наличието на зелен пигмент – хлорофил.
Но в листата има и други пигменти. Например, ксантофил, който се състои от въглерод, водород и кислород, и придава на листата жълт цвят. Каротинът също присъства в листата. Особено много каротин се съдържа в морковите. Това е пигмент, който е много важен за фотосинтезата. На него се дължи оранжевият цвят на морковите и много други плодове и зеленчуци. Точно по тази причина той оцветява и листата на дърветата в оранжево. Каротинът участва във фотосинтезата като предава светлинната енергия, която поглъща, на хлорофила.

През лятото ние не виждаме тези пигменти, а само хлорофила. Но, когато времето стане по-студено, хранителните вещества, съдържащи се дотогава в листата, отиват във клоните и стволовете на дърветата. Тъй като през зимата производството на хранителни вещества чрез листата се прекратява и хлорофилът се разлага. Заради изчезването му, другите пигменти, споменати по-горе, които винаги присъстват в листата, стават видими. И ние можем да се наслаждаваме на разнообразните цветове на дърветата.

През есента в основата на всяко листо се образува тънък слой от лесно отделящи се клетки, за да може при всеки, дори лек, порив на вятъра листата да паднат.

Вечнозелените дървета не сменят напълно листата и игличките си в студено време, тоест не падат, защото това става постепенно, през цялата година. Така те винаги остават зелени.

Есенните листа са много важни за живота в гората. Паднали на земята те са добра тор, а също и защитават от измръзване корените на дърветата.

Вижте още:
Есен
Есен в гората
Есен, зима
Есенна украса
Картина с есенни листа
Корона от есенни листа
Чудовищно домино от листа
Украса с есенни листа
Есенен макет

Снимка: sxc.hu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град