
Растения и животни
Какво е физалис и какъв вкус има?
Физалисът е растение от семейство Пасленови. Към него се отнасят, наред с други, чушки, домати и патладжани. Самият физалис не изглежда особено забележителен. Образува храсти с гладка лъскави листа и в зависимост от сорта може да достигне височина от 0,3 до 1 м. Физалисът би се смятал за невзрачен, ако не бяха плодовете му. Простите цветове се превръщат в причудливи „фенери“, вътре в които се образуват кръгли плодчета, подобни на горски плодове или чери домати. При декоративните сортове физалис „фенери“ постепенно придобиват яркооранжев цвят, а малките плодове вътре се считат за негодни за консумация. Такива сортове се отглеждат за украса на градината или за създаване на букети от сухи цветя.
Друг въпрос са ядливите култивирани сортове физалис. Например зеленчуковият физалис се отличава с големи зеленикаво-жълти плодове, които могат да достигнат диаметър 3 см. Плодовете на физалиса са по-малки – до 1 см в диаметър. Те имат яркооранжев или жълт цвят. Използват се най-често за украса на десерти и напитки, но какъв вкус имат точно?
Трудно е да се опише вкусът на физалиса. Зеленчукът може донякъде да напомня на неузрели домати с леко стипчиви сладко-кисели нотки. Физалисът обикновено е сладък или сладко-кисел. Въпреки това, дори и в този сорт, можете ясно да усетите вкуса на зелен домат. Но вярвате ли, че това малко нещо също може да е полезно за ядене? Физалисът може да се класифицира като диетичен продукт. 100 г пресни плодове съдържат около 53 калории, почти 2 г протеини, 1 г мазнини и 11 г въглехидрати. Освен това продуктът съдържа витамини C и K, желязо, фосфор, бета-каротин и малко калций. Физалисът съдържа антиоксиданти. Плодът съдържа и лутеин, който може да има благоприятен ефект върху зрението. Физалисът може да има и противовъзпалителен ефект, но проучвания са проведени върху гризачи, резултатите трябва да бъдат проверени върху хора.

