Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Зареждаме ли правилно телефона си – митове и истини

Зареждаме ли правилно телефона си – митове и истини

Аз детето | 2015-12-22

Зареждаме ли правилно телефона си – митове и истини

Всички сме чували тези луди истории за зарядните устройства и зареждането на телефоните ни. Някои са толкова пресилени, че по-скоро граничат със суеверията и въпреки това навсякъде ни ги дават като полезен съвет, много често дори в магазина, когато си купуваме телефона. Наистина има много правила по отношение на зареждането на телефона, за които дори и не подозираме, но най-често казваните всъщност не са съвсем верни, а понякога дори повече вредят на телефона, отколкото да му помагат. С течение на годините самите батерии са се развили толкова, колкото и самите телефони. Вече дори говорим за смартбатерии, както и за смартфони. Така че ако полагате подходящи грижи както за телефона, така и за батерията и определено не тези, които сега ще ви покажем, тя ще издържи от 5 до 8 години. Ако някой ви е дал такъв съвет знайте, че не е вярно и изобщо не ви е помогнал, дори и при най-доброто си желание. Такива съвети може да са били верни преди години, но сега вече батериите са други, по-усъвършенствани и по-дълготрайни.

Всяко зарядно различно от вашето ще повреди батерията

Това не е вярно, това не е нищо друго освен един мит. Различните зарядни устройства работят също толкова добре, колкото и оригиналното. Най-много да не успеят да заредят батерията, толкова, колкото оригиналното, но това е всичко. Със сигурност няма да я повредят. Просто трябва да внимавате дали кабелът ще се включи в телефона, това е всичко.

Зареждането по цяла нощ ще „убие“ батерията

Митът за зареждането през нощта е доста често срещан. Хората си мислят, че не бива да оставят телефона да се зарежда цяла нощ и трябва да дебнат кога да го изключат точно след като се е заредил, но това всъщност не е вярно. Истината е, че съвременните батерии издържат на една нощ презареждане. След като достигнат максималния си капацитет на зареждане те имат механизъм, чрез който спират да поемат ток, когато са напълно заредени, независимо, че телефонът остава включен. Все пак това не означава, че трябва да оставяте телефона включен в тока всяка нощ. Да поддържате нивата на батерията между 40 и 80 процента ще удължи най-много живота й.

Не бива да използвате телефона докато се зарежда

Вярвате или не, има хора, които смятат, че ако използват телефона си, докато се зарежда, след това той ще се... взриви. Други пък казват, че може да ви хване ток. Наистина в миналото е имало няколко случая на експлозия и хващане на ток, въпреки това това изобщо не е вярно. Първо онези случай са били отдавна още с първите телефони и второ се е оказало, че всички те били дефектни и купени на доста по-евтина от нормалната цена от хора на улицата. Така че ако имате нормален телефон, купен откъдето трябва, използвайте го спокойно докато се зарежда, колкото искате.

Не трябва никога да изключвате телефона

Всичко си има граници на действие, дори и батерията на телефона или по-точно определен лимит на зареждане и разреждане, така че ако изключите телефона си, това значи, че батерията ще издържи по-дълго, така че изключването на телефона няма как да и навреди, а по-скоро може да й помогне. Дори е препоръчително да изключвате телефона си през нощта, не само заради него, но и заради самите вас, така ще спите по-пълноценно и по-добре.

Трябва да зареждате телефона си, само когато е напълно изтощен

Идеята, че телефонът трябва да се зарежда, само когато е напълно изтощен, всъщност е напълно погрешна. Ако винаги оставяте батерията си да се изтощи докрай, тя в действителност ще стане по-слаба и ще се развали по-бързо. Така че е най-добре да зареждате телефона, когато стигне до около 10 процента.

Бонус съвет: топлината уврежда батерията. Литиево-йонните батерии (каквито са съвременните) се загряват, докато се зареждат. Така че, ако ги поставяте в близост до горещи повърхности, тогава шансовете да бъдат повредени са много големи. По същия начин и много ниските температури също им влияят зле.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град