География

Начало | География | Вороня – най-дълбоката пещера в света

Вороня – най-дълбоката пещера в света

Аз детето | 2018-04-13

Вороня – най-дълбоката пещера в света

Сред живописните планини на Абхазия в Грузия се намира най-дълбоката пещера на планетата Земя Вороня, наричана още и Крубера. Бездънната пропаст привлича като с магнит учени и специалисти, които искат да открият мистериите криещи се в подземния ѝ свят. Какво има там ли? На дълбочина от 2000 метра под земята? Дръжте се здраво – спускаме се, за да научим някои интересни факти!

Пещерата се намира в планинския масив Арабика и всява страх в сърцето на всеки обикновен човек и желание за приключения у всеки пещерняк. Щом надникнете във входа ѝ веднага можете да забележите многобройните слоеве скали, течащата вода и непрогледната тъмнина надолу, която не подсказва с нищо какво можете да намерите вътре. Бездна от тайнственост. Сега ако си мислите, че сте достатъчно смели и можете да влезете вътре не бързайте. Вороня не е обикновена пещера права и широка дупка в земята, в която можете спокойно и здраво да стъпвате по земята. Професионалистите всъщност влизат в нея като алпинисти разчитащи само на едно въже, защото пещерата всъщност си е буквално голяма дупка в началото, която след това се разклонява в различни посоки. Често това са тесни пукнатини през които е доста трудно да минеш.

Ето заради това слизането в тази пещера е опасно и много трудно и освен това продължава няколко дни. Затова никой не влиза в нея сам, а с цял екип от хора и всеки си носи храна, палатка и още куп специално оборудване. А да не говорим, че ако навън завали дъжд Вороня често се наводнява и се пълни догоре с вода. Въпреки това има смелчаци, които са влезли в тази пещера иначе нямаше как да знаем за нея. Първи това са направили пещерняци през 1960 година, които ѝ дали и името Крубер в чест на известния съветски физик, географ и карстолог Александър Крубер. Тогава обаче не са успели да влязат в пещерата до долу ако това изобщо е възможно. Затова имало и втори опит на други учени, които достигнали по-дълбоко и кръстили втората част от пещерата Вороня. От тогава до сега тя има две имена.

Пещерата обаче все още не е разкрила всичките си тайни. Всяка експедиция прави нови невероятни открития: нови тунели, подземни водопади... Някои от тях водят до задънена улица, други са началото на ново дълго пътуване. Днес дълбочината, до която пещерата е била в състояние да бъде изследвана, е 2196 м. Рекордът принадлежи на група руски учени. През лятото на 2012 г. Те достигат до най-дълбокото място, до което някой е стигал и там откриват... ново същество. Членестоногото, Plutomurus ortobalaganensis, живее в пълен мрак на около 2 км. под земята и се храни с гъбички и разлагаща се материя.

В пещерата Крубера-Ворония няма туристически маршрути. Така че е възможно да влезете в тунелите само като част от спелеологична експедиция, която има специални умения за катерене. Колко дълбока точно е грузинската пещера – никой не знае все още, но дори и част от нея (2196 м) е достатъчна, за да получи титлата за най-дълбоката пещера в света!

Харесвате пещерите? Тогава прочетете също:
Пещерата Леденика – гордостта на Враца
Нашата приказна пещера „Снежанка“
Най-впечатляващите пещери в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град