За родители

Начало | За родители | Внимание, родители: игри за смартфони следят местоположението на децата

Внимание, родители: игри за смартфони следят местоположението на децата

Аз детето | 2018-04-20

Внимание, родители: игри за смартфони следят местоположението на децата

Хиляди безплатни и много популярни сред децата приложения от Google Play нарушават закона за поверителността и следят местоположението на децата, твърди мащабно изследване цитирано от The Washington Post. То е проведено от седем изследователи, които анализират 8 хиляди приложения, най-вече игри, популярни сред децата от цял свят. Изследователите твърдят, че при близо 6 хиляди от тях са открили нарушения в съхраняването на личните данни като събират данни за местоположението и движението на децата без разрешението и съгласието на родителите им.

„Това е пазарен провал“, казва Сердж Егелман, съавтор на изследването и директор в International Computer Science Institute в University of California в Бъркли. Според него над хиляда от приложенията събират и друга важна информация за децата като телефон, контакти и информация като това с кого децата общуват чрез телефона. Почти половината от общия брой проверени приложения пък не използват сигурна връзка за преноса на данни през интернет. Всяко едно от общо 5 855 проверени приложения са били инсталирани средно по над 750 000 пъти. Най-популярните от тях са „Where"s My Water?“ на Disney и „Minion Rush“ на популярния разработчик Gameloft. Сред останалите приложения се включват още игри на двете компании, както и много предвидени за изучаване на английски език.

Изследователите са използвали програма, която показва в реално време каква и колко често информация се изпраща от мобилното устройство към разработчика. От Google и компаниите разработчици на игрите пък излизат с изявление, че приемат изследването много сериозно и ще проучат въпроса. Ако открият проблеми ще направят необходимите ъпдейти на всички приложения, за да може това да не се повтаря.

Докато тези дейности текат от компаниите съветват родителите да изключват GPS сигнала на телефона и да посъветват децата си да инсталират приложения и да играят на игри само когато са свързани от WiFi с парола и в никакъв случай да не използват мобилния си интернет за целта!

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град