малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусни шоколадови купички

Вкусни шоколадови купички

Аз детето | 2016-02-25

Вкусни шоколадови купички

Някога яли ли сте нещо, което да ви е толкова сладко, че да сте искали да изядете и чинията или купичката, в която е сложено? Е, вече можете да го направите буквално.

За тази рецепта ще ви трябват:

  • бял и млечен шоколад
  • балони
  • нещо, което да сложите в купичките – сладолед, плодове, крем

Какво се прави:
Разтопява се на водна баня шоколад (за по-ефектно може да се използват и кафяв и бял шоколад) и се охлажда за около 5 минути. Надуват се и се завързват балони (предварително измити и подсушени) до големина с диаметър не по-голям от съда, в който е разтопен шоколадът. Надутият балон се потопява в купата, но не повече от неговия най-голям диаметър (средата). Внимава се да не се докосват дъното и страните на съда (ако са много топли могат да спукат балона). За по-ефектно може да се накланят на различни страни – така стават на заоблени участъци. Обръща се и се поставя на хартия (там ще бъде дъното на купата). Охлажда се във фризер за около 5 минути. Изважда се и процедурата се повтаря за да се получат още купи. Охладената купа се освобождава много внимателно от балона, който най-добре е да се развърже, а не да се спука, за да не се получи рязко свиване и да се счупи шоколадът.
С готовите купи може да се украсят десерти или да се напълнят със сладолед, плодова салата, мус, крем или друго по избор.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град