любопитно

Начало | любопитно | В зоологическата градина в Кълъмбъс се роди полярно мече

В зоологическата градина в Кълъмбъс се роди полярно мече

Аз детето | 2015-11-16

В зоологическата градина в Кълъмбъс се роди полярно мече

В зоологическата градина и аквариум на Кълъмбъс, щата Охайо,САЩ, полярна мечка роди две малки, от които оцеля едното. Служителите проявяват „предпазлив оптимизъм“ за здравето му, съобщи АП. След като майката Аурора започнала да се грижи все по-малко за меченцето, служителите на зоопарка се нагърбили с тази задача. Малкото, което тежи под 700 грама, е здраво и редовно се храни.

Майката Аурора и 8-годишната й близначка Анана са настанени в зоологическата градина през 2010 г.

Размножителният период при белите мечки, известни още като полярни, настъпва през пролетта, като най-активният им месец е април. Тогава мъжките изминават огромни разстояния в преследване на женските. След бременност от 250 дни женската ражда в периода ноември-януари от 1 до 3 мечета, които кърми една година. Малките се раждат голи, глухи и слепи и тежат между 450 и 900 грама, а в зряла възраст могат да достигнат и над 900 килограма. Това ги превръща в най-големите сухоземни бозайници. След като дадат живот на първите малки, обикновено белите мечки раждат веднъж на три години. От зоопарка обясняват, че обикновено след раждането оцелява по едно на всеки две мечета.

Полярните мечки са сред най-древните животни на планетата, оцелели до днес. Според най-нови изследвания те са се появили на Земята преди повече от 600 000 години. Те са сред първите пет най-популярни животни в зоопарковете по света.

Източник на информация: dariknews.bg, снимка: werner22brigitte/pixabay.com

Вижте още:
Забавните полярни игри на семейство бели мечки
Екипажът на военен хеликоптер спаси бедстващо бяло мече



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град