любопитно

Начало | любопитно | Учените откриха защо децата учат по-лесно чужди езици

Учените откриха защо децата учат по-лесно чужди езици

Аз детето | 2018-03-26

Учените откриха защо децата учат по-лесно чужди езици

Известен е фактът, че децата по-лесно запомнят чужди езици, отколкото възрастните. Затова днес вие сигурно още от детската градина учите английски, а в след като завършите 5-ти клас знаете поне още 2-3 езика. Но защо е така? Учените имат интересно обяснение за това.

От една страна, запаметяването на чужди думи при децата е по-лесно, тъй като в техния мозък много по-лесно и бързо се образуват нови връзки между невроните, съхраняващи новата информация. Работата обаче не е в това. Оказва се, че децата запомнят бързо отделни думи, тъй като ги възприемат естествено, като елемент на общуването, а не се впускат в анализиране на новопостъпващата информация, както правят възрастните. До този извод учените стигнали след провеждането на нови изследвания, резултатите от които са публикувани в списание PLoS ONE.

В проведеното проучване участие взели две групи от възрастни доброволци. Те били накарани от учените да слушат нови за тях думи, които всъщност не означавали нищо. Думите представлявали безсмислено съчетание на букви, предварително измислено от провеждащите експеримента специалисти. Едната група възрастни били помолени просто да слушат „новите“ думи, без да вникват в тях и без да се стремят да ги запомнят. За да не бъдат прекалено концентрирани, през това време учените им прожектирали видео с цветни пъзели. Другата група доброволци били помолени да се опитат да запаметят непознатите за тях думи.

Резултатите били изненадващи – първата група, участниците в която били по-разсеяни и неангажирани с процеса запаметяване, демонстрирали по-добри резултати. В същото време тези, които се опитвали да запаметят измислените от изследователите думи, демонстрирали доста по-лошо усвояване на новата информация. Този експеримент доказал, че запаметяването на нови данни зависи от начина, по който се случва то.

Снимка: freeimages.com
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град