малък готвач

Начало | малък готвач | Уникално светещо желе

Уникално светещо желе

Аз детето | 2014-10-31

Уникално светещо желе

Вярвате или не, сами можете да си направите уникалното светещо желе. То не само изглежда вълшебно и даже извънземно, но и става за ядене. Ако скоро ви предстои да правите парти или пък просто искате да впечатлите семейството си, то няма начин да не го направите с това светещо желе. То не е само забавен научен проект, а уникално лакомство.
Запомнете обаче най-важното – понеже ще се работи с вряла вода, ще е добре да повикате някой възрастен за помощ.

Необходими продукти:

  • 1 чаша вряща вода
  • 1 чаша тоник
  • 1 пакет желе – има с различни вкусове и цветове, на нас лично ни я любимо зеленото, но вие можете да си изберете което обичате
  • сметана и шоколадови цветни пръчици
  • 2 супени лъжици захар
  • буркани


Прави се не чак толкова трудно:
За да освободите мама или възрастният да свърши и своята работа, нека първо да ви помогне. Нека сложи на котлона вода колкото да се напълни една чаша да заври. След това изсипете желето на прах в тенджерка, но нека да е голяма – след малко ще разберете защо. Към него добавете и врящата вода и бъркайте докато не се разтвори. Това обикновено става за около 5 до 8 минути. След това помолете отново възрастния ви помощник за помощ. Вие разбърквайте, докато той внимателно и бавно изсипва чашата тоник в желето. Не се плашете ако сместа започне да бълбука и да се пени. Ако сте послушали съвета ни за голямата тенджера, няма никакви проблеми. Просто й дайте пет минути да „почине и да се успокои“. През това време можете и да освободите възрастния, той свърши своята работа, а какво ще се получи накрая ще види после. След като сместа се е успокоила, сипете и 2 супени лъжици захар и отново разбъркайте. Ако не е прекалено гореща можете дори да опитате и ако трябва да добавите още захар. Това се прави, защото тоникът има един особен вкус, който не всички обичат, но пък без него желето няма да свети. След това сипете така направеното желе в буркани или чашки, както ви харесва повече. Оставете го в хладилника за около 3 часа да стане на желе.

Преди това отгоре можете да го гарнирате с малко сметана и шарени шоколадови пръчици. След това просто го извадете и се пригответе за страхотната изненада.

Но защо свети?
Този страхотен ефект, почти като вълшебен, се получава точно от това, което слагат в тоника. Веществото се нарича хинин. Той освен този светещ ефект му придава и леко горчивият вкус, ето защо трябваше да добавим и захар към желето. Хининът свети в синьо-бяло, което го прави идеален компонент от нашето светещо желе.



Коментари
4 коментара

Мария Митева, 11 г.,

Публикувано на 29.09.2015

Много ску4но и безсмислено защото ве4е писахте за свете6та вода която свети много по ярко от желето.

nikol spasova, 10 г.,

Публикувано на 30.08.2017

mnogo e [[ako

Христина Атанасова, 10г. г.,

Публикувано на 10.09.2017

Мега яко и много вкусно

Kristina Dimitrowa, 8 г.,

Публикувано на 27.05.2019

mnogo e xubawo

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град