География

Начало | География | Чували ли сте някога за Сокотра?

Чували ли сте някога за Сокотра?

Аз детето | 2018-05-02

Чували ли сте някога за Сокотра?

Някога мечтали ли сте един ден да можете да обиколите света? Или поне няколко от най-интересните места за които толкова много сте чели и сте виждали снимки и филми. Ако попитате някой туристически агент той ще ви изреди хиляди мечтани дестинации. Така например някои от вас биха се насладили на слънцето и плажовете на Хавай. Докато други може би ще предпочетат да обикалят с кораб в океана или пък да стоят близо до водите на Аляска и да дебнат да зърнат кит. Други пък ще се радват да се изкачат на връх Еверест и да застанат на върха на света. Трети може да предпочитат да се гмурнат в дълбините на най-дълбоките морета.

Макар че може да изглежда, че най-отдалечените части на света са свързани по начин, по който никога не са били преди, благодарение на технологиите, все още има граници, които да опознаете. Всъщност някои от най-отдалечените места на Земята все още привличат вниманието на тези, които имат сърце на изследовател. Да отидем на едно от тези места днес. Ще ви трябва лодка, защото се насочваме към верига от острови (известна като архипелаг) в Арабско море. Нашата дестинация: Сокотра. Четирите острова, които изграждат Сокотра, се намират в най-източната част на Африка, на около 249 километра североизточно от африканската държава Сомалия и на около 337 километра югоизточно от азиатската страна Йемен. Сокотра се счита за част от Йемен и е много различна от всяко друго място на Земята.

Как според вас изглежда един тропически остров в Арабско море? Красиви пясъчни плажове и палмови дървета – повечето от вас сигурно си представят точно това. Сокотра обаче не е точно такъв, първата дума, която ще ви хрумне щом продължите да четете ще е странно. Да, има пясъчни плажове, но 1 400 квадратни километра от острова също са дом и на високи планини, дълбоки долини, варовикови пещери и пустини с големи пясъчни дюни. Може да се каже, че горещият и сух климат на това място създава сурова среда с уникална комбинация от ендемични (които не се срещат на друго място) растения и животни. Над една трета от 825-те растения на Сокотра не могат да бъдат намерени никъде другаде по света. Някои от растителните видове тук са известни с това, че включват дърво с интересното име кръвта на дракона, както и смирна и Boswellia sacra (от него се прави тамян). Последните две може да звучат познато, ако някога сте чували библейската история за раждането на Исус. Островите също така включват влечуги и земни охлюви, повечето от които могат да бъдат намерени само на Сокотра. Тук ще намерите голямо разнообразие от сухоземни и морски птици, както и разнообразен морски живот. Няма да откриете обаче никакви местни земноводни и има само един местен бозайник – прилепът.

Това разнообразие от растителни и животински видове, заедно с природната красота на Сокотра, накара ЮНЕСКО да определи острова за обект на световното културно наследство през 2008 г. Неговата отдалеченост също така е главната причина той да стане популярна туристическа дестинация. Всъщност Сокотра дори нямаше основни пътища допреди няколко години. По-голямата част от коренните жители са бедуини (според някои изчисления населението на островите наброява около 40 000 души). Те отглеждат кози, занимават се с риболов, търсене на перли и отглеждане на някои растителни култури като фурми.

Голяма част от историята на Сокотра остава мистерия. Официалният език на Сокотра е арабски, защото е част от Йемен, но повечето хора говорят неписан език, който датира от преди ислямско време. Археологическите екипи наскоро откриха руините на един град на Сокотра, който датира от II в. пр. н. е. В някои местни легенди също се твърди, че Сокотра е мястото на оригиналната райска градина от Библията.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град