важните неща

Начало | важните неща | Честит 8-и март!

Честит 8-и март!

Аз детето | 2017-03-08

Честит 8-и март!

Международният ден на жената се отбелязва всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Празникът е започнал само като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

В България празникът първоначално се отбелязва в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Екипът на Az-deteto.bg желае на всички дами светъл и прекрасен празник! Бъдете горди и смели в мечтите и начинанията си, покорявайте с красотата си и не забравяйте, че вашето призвание е да правите света по-добър!



Коментари
1 коментар

Назджан Тунич, 10 г.,

Публикувано на 08.03.2017

Честит 8 март и на вас.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град