важните неща

Начало | важните неща | Най-изумителните и неочаквани училищни предмети

Най-изумителните и неочаквани училищни предмети

Аз детето | 2017-02-13

Най-изумителните и неочаквани училищни предмети

Помисляли ли сте си някога, че доста от предметите, които учите в училище са скучни и всяка седмица в програмата ви се повтаря едно и също и така почти през цялото време, докато ходим на училище. Разбира се, когато станете малко по-големи ще се появят нови предмети – по-сложни, по-интересни и по-необходими за живота. Но дали това е всичко, което бихте искали от училището? Какви предмети бихте искали да учите вие – може би магии като Хари Потър, как да бъдете принцеса или как да говорите с кучетата например. И ако си мислите, че това са само мечти и фантазии и че математиката и литературата никога не могат да бъдат заменени с интересни предмети, то грешите. По света в училищата реално съществуват толкова интересни, странни и невероятни предмети, че дори на нас ни беше трудно да повярваме, че са реални.

В Япония наред с природните науки и математиката имат и предмет наречен „любов към природата“. Той всъщност не се провежда в училище и прилича повече на разходка, отколкото на урок. По време на занятията децата се разхождат из природата – гледат я и й се възхищават. Накрая трябва да опишат природата и как тя се променя, за да получат отлична оценка, но за това трябва много търпение и децата трябва да забелязват всяка малка подробност. Никак не е лесно, както изглежда на пръв поглед, но пък е страшно интересно и готино.

Не знаем дали изобщо ще ни повярвате, но в САЩ има две училища, в които се изучава такъв предмет, че просто и ние отначало мислехме, че е някаква шега. Той се казва „семейство Симпсън и философия“... Представяте ли си, предмет за семейство Симпсън. Нали помните кои са те? И най-невероятното е, че този предмет всъщност е много сериозно философски, където децата се учат да обсъждат много дълбоки въпроси. Например: „Може ли отказът на Ницше от традиционния морал да оправдае плахото поведение на Барт?“.

В Германия пък децата учат „уроци по щастие“. Тези часове обикновено се водят от директора на училището и са страшно интересни и необикновени. Там учениците учат как да се вслушват в себе си и да постигат хармония с тялото и душата си и просто да бъдат щастливи. А за да получат висока оценка е нужно да направят свой проект, например да снимат филм или да се занимават с благотворителност.

Още един много по-невероятен предмет от САЩ. Може би сте чували, че там ако едно дете няма къща на дърво, то няма нищо. И ако все пак като по-малки така и не са успели да се научат да се катерят по дърветата, имат тази прекрасна възможност в училище. Представяте ли си, че в източните градове на САЩ имат предмет по „катерена на дървета“. Според директорите, които са въвели този предмет в училищата си, благодарение на него децата се съсредоточават по-добре в трудните предмети и се движат много повече, отколкото ако имат час по физическо.

В далечен Китай пък обръщат внимание на природата по по-особен начин. Много често в училище, дори и у нас учим за природата, но в Китай се учат как да се грижат за нея с час по „пчеларство“. Там учениците изучават как правилно да се грижат за пчелите, да оправят кошерите им, да събират мед и изучават неговите качества и полезни свойства. А за да получат добра оценка, трябва да направят различни видове мед и да опитат. Какъв вкусен предмет само!

И отново дойде ред на САЩ. Там като че ли имат най-интересните предмети. Сега сме сигурни, че няма да повярвате на очите си, но в едно училище изучават... „наука за Хари Потър“. Според директора, който е въвел този предмет, приключенията на магьосника са една велика поредица, която освен да ни забавлява, ни учи и на много важни неща, като например как да бъдем смели и добри, колко е важно приятелството и много други. Представяте ли си, там учат физиката като Хари Потър и обсъждат произхода на триглавото куче и как то може да се създаде с помощта на генно инженерство. Или пък дискутират темата може ли наистина да бъде създадена летяща метла.

Е, какво ще кажете за тези буквално вълшебни предмети, кой от тях искате да има и във вашето училище?

Снимка: Freeimages.com

Вижте още:
Да върнем забавните игри в училище
Най-приключенските и опасни пътища за училище в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град