новини детски

Начало | новини детски | „Червената ябълка“ – една прекрасна история за приятелството

„Червената ябълка“ – една прекрасна история за приятелството

Аз детето | 2015-05-13

„Червената ябълка“ – една прекрасна история за приятелството

В един студен зимен ден гладът подгони зайчето и то напусна топлата дупка. Но навън снегът бе затрупал всичко. Само на един клон висеше самотна червена ябълка, а клонът беше толкова нависоко... Ала когато имаш приятели, нищо не е прекалено високо и прекалено далече.

Така започва една прекрасна книга за приятелството, споделянето и взаимната помощ.  Книгата "Червената ябълка" бе обявена от Международния съвет за детско-юношеска литература, базиран в Базел, Швейцария, за най-добре илюстрираната турска детска книга на 2008 г., а през 2012 г. художникът беше номиниран за най-престижната награда в областта на детската книга в света - медала "Х. КР. Андерсен".

За автора:
 
Феридун Орал е роден в Къръккале през 1961 г. През 1985 г. завършва Факултета по изящни изкуства при университета „Мармара“. През целия си живот е илюстрирал детски книги – било собствени, било написани от други автори. Орал се числи към големите имена в илюстрацията не само в турската литература за деца, но и в световната, носител е на множество международни отличия. Той е канен да участва с творбите си в изложби в най-различни краища на света – от Панаира на детската книга в Болоня до конкурс на ЮНЕСКО в Япония. Книгата "Червената ябълка" бе обявена от Международния съвет за детско-юношеска литература, базиран в Базел, Швейцария, за най-добре илюстрираната турска детска книга на 2008 г., и вече е издадена на английски, френски, немски, испански, каталонски, корейски... През 2012 г. художникът беше номиниран за най-престижната награда в областта на детската книга в света - медала "Х. КР. Андерсен". Днес Феридун Орал живее и твори в Истанбул, като освен с илюстрации на детски книги се занимава и с живопис, скулптура и керамика.

Издателство: Емас
Обем: 32 стр.
20х27,5 см, твърди корици
Превод: Сабрие Тете
редактор: Цвета Германова
ISBN: 978-954-357-297-7
Цена: 11 лв.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град