новини детски

Начало | новини детски | Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би...

Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би...

Аз детето | 2015-05-12

Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би...

Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне. Почитателите на неговите романи и на неговия неповторим инспектор Хари Хуле наброяват десетки милиони по цялото земно кълбо и го превърнаха в най-продавания криминален автор в света. Но макар като писател да забърква престъпни истории от най-страшна класа, в личния си живот Ю Несбьо е любящ баща на дъщеричка, на чиито молби не може да устои. А нейната най-гореща молба е да ѝ напише смешна книга. И Несбьо сяда и пише… Не книга, а вече цяла поредица от книги. Така се ражда главният му герой, смахнатият изобретател доктор Проктор, и неговите съседи и приятели от ул. „Оръдейна”, малките Лисе и Бюле. Тандемът е неудържим, както и фантазията на автора. А смехът… от него може да те заболи коремът.

Неотдавна издателство „Емас“ пусна на пазара първите книги от поредицата – „Пръц-прахът на доктор Проктор“ и „Доктор Проктор и ваната на времето“. Вече е на пазара и третата детска книга на Ю Несбьо – „Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би...”, в която добродушният учен замесва поредната шантава история, история, носеща щемпела на неукротимото и неизчерпаемо въображение на Несбьо.

Доктор Проктор е шантав учен, автор на редица гениални изобретения: пръц-прах, вана на времето, щипка за нос, която ти помага да разбираш чужди езици, двойнозаглушаващи наушници, балансиращи обувки, енергийна напитка със среднолюто мексиканско гръмотевично чили и още, и още… Дори в домакинската работа професорът е повече от изобретателен: разбива сметана с макет на хеликоптер и суши чорапите си в тостера. Като стана дума за чорапи, напоследък да сте забелязали, че ви изчезват повече чорапи от обикновено? Ами ако ви кажем, че най-вероятно ги е отмъкнало страховито създание, наречено лунен хамелеон? Не сте чували за такова животно? Описано е в прословутата енциклопедия „ЖКТСИНДНСБР“, която стои в библиотеката на Бюле. Лунният хамелеон е страшен не защото отмъква чорапи, а защото неговото племе смята да изтреби човешкия род. Ще се опита да го спре не кой да е, а нашият любим доктор Проктор. В спасителната акция ще се включат рижавият мъник Бюле, ученолюбивата и старателна Лисе, госпожа Струбе – онази с изключително дългия нос и тежката ръка, седемкрак перуански паяк и хълцащ учител по рисуване и ръчен труд. Този път нашите герои не бива да вярват на нищо, което виждат. Защото току-виж лунен хамелеон приел образа на знамето във физкултурния салон, а коварен хипнотизатор – на победител в музикална надпревара...

Вижте още:
Ваната на времето – ново епохално изобретение на смахнатия учен доктор Проктор и нова порция смях



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град