забавна наука

Начало | забавна наука | Тайнствената мъгла и как се образува тя

Тайнствената мъгла и как се образува тя

Аз детето | 2015-08-14

Тайнствената мъгла и как се образува тя

Мъглата, въпреки че е нещо обикновено е и интересно природно явление. Когато навън има мъгла, всичко се обгръща в бяло и почти престава да се вижда - и хората, и къщите, и колите... А в града мъглата изглежда още по-гъста отколкото в планината например. Това се дължи на високото съдържание на прах и сажди във градския въздух. Когато се образува мъгла, тя обгръща всичко като бяло плътно покривало. Изглежда така, че все едно голям облак се е спуснал върху земята и е покрил всичко.

Всъщност мъглата е природно явление, което се наблюдава най-често през есента. Тогава въздухът се охлажда по-бързо от земята или водата. Мъглата се образува в тихо време вечер или рано сутрин в ниските райони или над водоемите. Това става по следния начин: през нощта земята започва да изстива и долните слоеве на въздуха също изстиват. А когато хладният въздух влиза в контакт с по-топъл се образува и мъглата. Водната пара се превръща в множество малки капчици вода.

В действителност може да се каже, че облаците в небето и мъглата са едно и също нещо. Просто когато облакът се намира по-близо до земята ние го наричаме мъгла.

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
1 коментар

Алекса Етем, 10 г.,

Публикувано на 13.10.2020

имаме задача да разберем от къде произлиза мъглата и никъде не е обяснено разбираемо за мен, но тук го разбрах благодаря!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град