забавна наука

Начало | забавна наука | Тайната на цветните пастели

Тайната на цветните пастели

Аз детето | 2015-11-09

Тайната на цветните пастели

Всеки, който обича да рисува се е докосвал до пастелите и знае, че при рисуване с пастели цветовете се преливат и се получават много красиви цветни ефекти. Пастелите привличат най-много със своето разнообразие. Срещат се в стотици различни цветове – бледи и нежни или наситени и ярки. Но чудили ли сте се някога как по-точно се правят тези пастели, как може с тях да се рисува изобщо, откъде идват, от какво се правят? Ако ви е интересно четете!

Бини и Смит, двамата основатели на „Crayola“, най-известната марка пастели в света, са започнали да ги произвеждат още в края на 80-те години, когато правят цветовете от същата боя с която се боядисват в червено хамбарите в селските райони в Америка. Може би сте ги виждали в някоя и друга детска книжка.

Всъщност самото име на компанията означава пастели. Самото име на тези интересни неща за рисуване било измислено от съпругата на Бини, Алис. Тя решила, че за тези неща е много подходящо да се съчетаят френската дума „craie“, която означава креда и първите букви от думата „oleaginous“, което е маслен парафин, една от съставката на пастелите. Така се е получила и думата „Crayola“. Това разбира се е само за английския език. При нас нещата стоят малко по-различно. Думата пастел има италиански корени – отнася се за цветен молив или тебешир. През 1495 г., Леонардо да Винчи споменава начина на сухо оцветяване с червен тебешир в своите архитектурни и инженерни скици.

Сега да се върнем и към основния въпрос. Тайната на пастелите се крие само в две основни съставки: пигмент и парафин, съхранявани в отопляеми цистерни. Тези две съставки се смесват и загряват до висока температура, докато не станат течни. След това течността се излива в стотици моливоподобни форми. Охлажда се чрез студена вода и така се правят пастелите и то много от тях за около 9 минути. Всичко това се прави от голяма машина. Колко са интересни, а е толкова просто, нали? Колкото и да ни се иска няма нищо магическо, макар че рисунките с тях стават такива и това е достатъчно.

От едно изливане във формите се правят около 1200 пастели. След това се използва хидравлично налягане, за да бъдат извадени пастелите от калъпа. След това всеки един пастел се проверява ръчно за дефекти. Ако се намерят дефектни пастели, те отново биват разтапяни и правени наново.

Днес има три вида пастели: сухи, маслени и восъчни. Вече разбрахте как се правят сухите, те са основата на другите два вида. При маслените е същото, само че се добавя и ленено масло.

Още няколко интересни факта:

  • Съществуват повече от 120 цвята пастели.
  • Смята се, че най-използваните пастелени цветове в света са син и червен. Дори само с тях може да се направи красива картина.
  • Изчислено е че всяко второ дете използва около 730 пастела само до 10-тия си рожден ден!


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град