приказки от деца

Начало | приказки от деца | Снежните изпитания на Киро

Снежните изпитания на Киро

Ивайло Спасов | 2015-02-26

Снежните изпитания на Киро

В една прекрасна зимна утрин Томи и брат му Киро излезли на разходка в снега. Той постоянно дразнел Киро, обиждал го, ругаел го и какво ли още не. На брат му не му било приятно, но си мълчал. Един ден Томи се разболял тежко и брат му не постъпил така както той с него. За излекуване на Томи трябвали педесет хиляди лева. Братът тръгнал по пътечката да търси помощ. Вървял, вървял и срещнал на снега една бяла мечка и тя му казала, че ако измине няколко изпитания тя ще го превърне в принц. Като чул това, Киро веднага попитал какви са неговите изпитания. Бялата мечка му казала, че първото изпитание е да премине пещерата на змиите. Той ѝ казал, че каквото и да е изпитанието той ще го премине. Тя му казала къде се намира пещерата и го пратила. Вървяло момчето и стигнало до пещерата. Там било пълно със змии. Видял само един изход и си казал, че каквото ще да става ще я премине. Започнало момчето да свири мелодии, за да успокои змиите. Змиите затворили очи и заспали.

Той бързо се промъкнал в пещерата и я преминал. Върнал се той при мечката и тя му казала следващото изпитание. Трябвало да премине ледената пещера. Той без да се замисля отишъл да си изпълни задачата. Стигнал до ледената пещера, но му станало много студено. Той си носел раница с вода и топли дрехи. Тръгнал да облича дрехите, но се усетил, че мечката му казала, че трябва да я премине с тънки дрехи. Той си казал, че няма значение дали ще е с по-дебели дрехи или с по-тънки. Влязъл той в ледената пещера и започнал бавно да я преминава. След половин час вече я бил преминал. Отново се върнал при мечката. Тя му казала, че той има четири изпитания, но щом се справя толкова бързо ще му ги намали с едно. Последното изпитание на Киро било да изкачи най-голямата планина. Той се съгласил и веднага отишъл, защото вече нямал търпение да види брат си.

Вървял, вървял и стигнал до планината. Тя била толкова висока, че даже закривала момчето. То тръгнало нагоре да изкачва планината и стигнало до средата и се изморило. То си починало и пак тръгнало. Стигнало момчето до планината и с нетърпение се затичало, защото искало да види брат си. Отишло при мечката. Мечката му казала, че е свършил добра работа. Казала му да отиде до онзи снежен човек и да го докосне. След това отишъл до него и го докоснал. За миг момчето което било обикновенно момче се превърнало в принц. Изведнъж от небето изпоподали жълтици. Момчето радостно и щастливо се прибрало. Той видял брат си, че е по-добре и извикали лекар. Лекарят излекувал момчето и то останало живо и здраво. После и двамата били щастливи.

Участава в конкурса „Твоята зима приказка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град