Лаборатория

Начало | Лаборатория | Сладолед, който замръзва за минути

Сладолед, който замръзва за минути

Аз детето | 2022-07-10

Сладолед, който замръзва за минути

Лятото полека, но сигурно вече започва да си отива. Горещината започва да отстъпва място на по-хладното и ветровито време, затова се надяваме, че ако в училище, което за щастие или не също наближава, тази година отново ви карат да пишете съчинение на тема „Как прекарах лятната ваканция?“ то вие ще имате какво да разкажете – най-интересни и забавни неща, които не сте спирали да правите цяло лято. Но лятото не може да свърши преди да си направите и този домашен сладолед, който буквално се замразява за минути и можете да ядете абсолютно на мига. Знаете как науката е навсякъде около нас. Оказва се, че тя стои дори зад приготвянето на любимата на всички ледена наслада и дори може да я направи по-добра и по-интересна за приготвяне и у дома. Ето как.

Естествено преди всичко ще ви трябват няколко продукта, науката още не е измислила как се прави сладолед от въздух, но пък се надяваме в бъдеще и това да се случи. Ще ви трябват:

  • 1 чаена чаша заквасена сметана
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • половин чаена чаша мед
  • пакетче кокосови стърготини или пък шоколадови пръчици
  • 1 пакетче ванилия
  • половин чаена чаша каменна сол – продава се в почти всички големи магазини, които имат здравословна секция
  • две пликчета за фризер с цип – едно малко и едно по-голямо
  • купичка
  • лед

Какво се прави:

Първо не се плашете, няма да слагаме сол в сладоледа, тя е за научната част и няма дори и да се докосне до него. Така, в купичката смесете и хубаво разбъркайте сметаната, прясното мляко, меда, стърготините или пръчиците и ванилията. Разбъркайте добре, за да се получи гладка и леко пухкава смес. След това я изсипете в по-малкия плик и хубаво го закопчайте и затворете. В по-големия плик сложете лед, много лед, каквито парчета и бучки ви се намират из хладилника. След това отгоре сипете солта и действайте бързо. Научният експеримент започва и няма да ви чака! Сложете по-малкото пликче със сладоледената смес в по-голямото, като се уверите, че е добре затворено и затворете така и голямото.

Накрая и най-забавната част – хубаво мачкайте и тръскайте пликчетата. Ако ви е прекалено студено на ръцете, можете да ги завиете с кърпа. Правете това няколко минути, не повече от 10. Накрая отворете пликовете и вижте магията, вече имате напълно готов и идеално замразен сладолед, който можете да сервирате или да ядете дори направо от пликчето!

Каква наука стои зад това?

Солта, която се добавя към леда понижава точката му на замръзване и го кара да се топи по-бързо. Топенето на леда абсорбира топлината, като по този начин сместа за сладолед замръзва. Водата замръзва при 0 градуса, но млякото и другите съставки определено не са само вода, така че се нуждаят от по-ниска температура и когато ледът се топи бързо, те замръзват.

Интересно и вкусно, нали?

Вижте още:
Науката може да е сладка с „каменни“ бонбони



Коментари
1 коментар

Яница , 9 г.,

Публикувано на 02.10.2016

ЯКОООООО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град