Лаборатория

Начало | Лаборатория | Плува или потъва – интересен опит, с който да изненадаме мама и татко

Плува или потъва – интересен опит, с който да изненадаме мама и татко

Аз детето | 2016-08-18

Плува или потъва – интересен опит, с който да изненадаме мама и татко

Днешното ни предложение към вас този път не е само за вас. Това е един интересен опит и дори малко прилича на фокус, с който ще се изненадате не само вие самите, но и родителите ви, а ако прочетете всичко докрай направо ще останат с отворена уста, след като разберат, че знаете малко повече неща от тях за науката. Но първо нека ви кажем, че както винаги този експеримент е много лесен и ви трябват само няколко прости неща, които се намират във всеки дом и въпреки това е супер интересен и ще ви забавлява поне за известно време. Така че пригответе се, малки и по-големи учени – време е да започваме и да шашнете всички около вас, че дори и самите себе си. Направо да се захващаме, а?

Първо трябва да съберете семейството около масата за експеримента, а може и приятели. Знаете ли, всъщност, за да не чакат за интересната част първо съберете необходимите неща. Те са просто: буркан или кана пълна с вода, мандарина или малък портокал, който да жертвате в името на науката и това е всичко. Сега вече съберете и хората. Попитайте ги един прост въпрос, ако пуснете плода във водата той дали ще потъне или ще плува? Нека всеки изкаже мнението си. Ако реши може дори да обясни защо. След това просто го пуснете и вижте какво наистина ще стане. Ще има възклицания, като „Нали ви казах!“ и „Ама как така!“.

След това извадете плода, обелете го и задайте същия въпрос. Накрая го пуснете отново във водата. Всички ще ги очаква нова изненада. След края обяснете и защо се получава така!

Защо се получава така?

Цялата тайна лежи в кората на плода! Преди това обяснете, че плавателността е терминът, който описва дали един обект ще плава или ще потъне във вода или друга течност. След това продължете с по-сложната част, като кажете, че дали предметът има плавателност се определя от принципа на Архимед, който гласи, че на всеки обект, потопен в течност, действа вертикална сила с посока отдолу нагоре и големина, равна на теглото на обема на изместената течност. Тази сила се нарича и Архимедова сила. С други думи, когато поставите плода във водата на него му действат две сили в противоположни посоки. Гравитацията го дърпа надолу, а другата го бута нагоре. Така Архимедовата сила избутва плода толкова нагоре, колкото е и теглото му. Ако той може да измести обем от вода, която е равна или по-голяма от теглото му, то той ще плува. Така с кора плодът тежи малко повече и измества достатъчно вода, че да не потъне. Освен това кората е пълна с малки въздушни джобове, които допълнително помагат на плода да плува.

Когато обелите кората той вече не измества достатъчно вода, за да преодолее действието на гравитационната сила и просто потъва.

Е, какво? Гледат ли ви с отворена уста или са прекалено умни и знаеха отговора?

Вижте още:
Ах, тази чудна гравитация!
Водата, която победи гравитацията



Коментари
1 коментар

Яница , 9 г.,

Публикувано на 31.10.2016

Ще има збава!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град