География

Начало | География | Сибир – домът на разнообразния климат и тигрите

Сибир – домът на разнообразния климат и тигрите

Аз детето | 2018-03-09

Сибир – домът на разнообразния климат и тигрите

Какво е първото нещо, което ви идва наум, когато ви кажем Русия? Москва? Кремъл? Големи пухкави шапки? Какво ще кажете за огромна замръзнала територия пълна с големи мечки, огромни тигри и много малко хора... Много хора се сещат именно затова, когато чуят името на тази държава, защото се досещат за една част от Русия наречена Сибир. Точно там има много мечки, сибирски тигри и много малко хора. Сега ако си мислите, че никога не бихте искали да отидете на екскурзия до Сибир – не бързайте. Тази територия предлага много повече интересни неща, отколкото можете да си представите.

Все пак Сибир е доста голяма територия и няма как да няма нищо интересно там. Тя се простира от Уралските планини на изток чак до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Казахстан, Монголия и Китай. Ако не сте човекът карта и не сте я научили наизуст просто запомнете, че това е едно огромно пространство. Истината е, че тук има всичко природно, което човекът с въображение може да си пожелае да види и да се потопи. Високите планини, бистрите езера, градовете, изпълнени с дървена архитектура и пясъчните пустини на Сибир. Всеки пътник ще намери нещо според вкуса си.

С толкова голяма територия, не е изненадващо, че Сибир има много различни видове география и климат. Северните части на Сибир, които са най-близо до Арктическия океан, се състоят главно от замръзнала тундра и вечно замръзнала земя с температури, които остават студени през цялата година. Колкото по-на юг и на запад пътувате в Сибир, толкова по-мек е климатът. Голяма част от климата в тези райони се състои от дълга, студена зима, последвана от топло, кратко лято. Докато се отдалечавате от студения север, ще откриете вечнозелени борови гори, черни земни степи, скалисти планини, големи блата и дори субтропични гори край Тихия океан. Сибир също е дом на четири от десетте най-дълги реки в света: Об, Амур, Лена и Енисей.

Не мислете обаче, че ще попаднете в някаква разнообразна пустиня и ще се почувствате като последния човек на планетата. В Сибир живеят и хора или по-точно около 36 милиона души. Повечето от тях обаче са се събрали в големи градове в западен и южен Сибир, заради по-меките условия там. Новосибирск, най-големият град на Сибир, има над 1,3 милиона жители. Много от жителите на Сибир работят в много минни, промишлени и производствени предприятия, които могат да бъдат намерени в големите градове. Всъщност много от най-големите градове в Сибир са направени около райони, в които има един или повече от огромните природни ресурси на Сибир, които включват въглища, нефт, природен газ, диаманти, желязна руда, злато и други полезни изкопаеми като манган, олово, цинк, никел и кобалт.

Друга интересна особеност, която ще намерите в Сибир, е езерото Байкал. Това е най-голямото, най-старото и най-дълбокото сладководно езеро на Земята. Въз основа на площта си езерото Байкал е голямо почти колкото Нидерландия. Тъй като река Ангара е единствената река, която се влива в Байкал, нейните води са съвсем чисти. В слънчев ден можете да видите предмети, които са близо на 1 километър под повърхността на езерото Байкал!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град