забавна наука

Начало | забавна наука | Що за чудо е призмата?

Що за чудо е призмата?

Аз детето | 2020-01-09

Що за чудо е призмата?

Обичате ли дъждовните дни? Повечето деца не особено, защото тогава не могат да излязат навън и да играят. По-големите обаче ги обожават, защото тогава могат спокойно да се настанят на удобно кресло с книга в ръка или пък да гледат някой интересен филм. За всички нас обаче най-хубавото в една дъждовна буря е това, което понякога идва след нея. Случвало ли ви се е да погледнете към небето след обилен дъжд и да видите ярка, цветна дъга?

Няма да ви питаме знаете ли как се образува дъгата, защото това вече е многократно повтаряна информация, която и бебетата са научили. Но знаете ли, че невинаги се нуждаете от дъжд, за да има дъга? Вярно е! Можете да видите всички цветове на светлината (дъгата) по всяко време. Всичко, от което се нуждаете, е призма.

Призма е триизмерна геометрична форма, направена от стъкло. Страните на призмата винаги са многоъгълници. Призмите се предлагат в много форми и са наречени по формата на двата им края. Един от най-често срещаните видове е триъгълната призма. Сър Исак Нютон използва триъгълна призма, когато разработва теорията си за светлината. Разбира се, той не е бил първият човек, който експериментира с призми. Но преди Нютон хората вярвали, че стъклените призми изкривяват светлината. Когато светлината грее през призмата и прави дъга, те смятали, че цветовете са причинени от стъклото. Нютон доказал, че това е невярно. Той поставил призма близо до прозореца си, която разделила светлината на цветни вълни, видими на стената срещу прозореца. Това се нарича дисперсия – разделяне на бяла светлина във всички цветове. Но след това Нютон поставил обърната призма пред светлинния спектър. Това накарало цветовете на светлината да се съберат отново и да образуват бяла светлина. Ето как Нютон научил, че бялата светлина е съставена от спектъра на цветовете.

Но как точно действа призмата? Вътре в стъклото цветовете на светлината пътуват с различна скорост. Това ги кара да се огъват под различни ъгли. Ето защо те излизат отделно от другата страна на призмата, подредени в ред от най-бързия цвят (червен) до най-бавния цвят (виолетов). Ако някога сте виждали дъга след буря, знаете колко вълнуваща може да бъде гледката. И с призма можете да изучавате науката зад дъгите и светлината направо в собствения си дом! Какво друго бихте могли да откриете? Може би ще излезете със собствена теория за светлината.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град