За родители

Начало | За родители | Ще има ли задължителна предучилищна за 4-годишните?

Ще има ли задължителна предучилищна за 4-годишните?

Аз детето | 2020-06-19

Ще има ли задължителна предучилищна за 4-годишните?

Законовите промени, с които се въвежда задължително предучилищно образование за децата на 4-годишна възраст, бяха приети от правителството в сряда. Те са част от изменения на Закона за училищното и предучилищното образование, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание. Текстовете са на образователното министерство и се подготвят от доста време, пишат от „Монитор“. Мотивът за предложените от правителството допълнения е, че обхващането в детска градина на децата на 4 години е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното им развитие. Заедно с обучението, възпитанието и социализацията се осигурява и редовна грижа, здравословна храна и контролирани хигиенни условия. В същото време се дава възможност на родителите да са активни на пазара на труда.

Крайният срок за въвеждането на задължителната градина за 4-годишните е учебната 2023/2024 г. Ако промените в закона бъдат приети от депутатите, общините ще решават кога да въведат новата мярка в зависимост от това дали могат да осигурят места в градините за всички деца на тази възраст. Преди няколко дни образователният министър Красимир Вълчев коментира, че очаква Столичната община да е единствената, в която по-ранната предучилищна да се забави заради недостига на места в забавачките.

Дали обаче това наистина ще се случи и доколко е възможно? Вижте мнението на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, която гостува в ефира на Bulgaria ON AIR.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град