зоокът

Начало | зоокът | Щастието на домашния любимец е във вашите ръце

Щастието на домашния любимец е във вашите ръце

Аз детето | 2017-12-13

Щастието на домашния любимец е във вашите ръце

Имате домашен любимец нали? Днес почти няма дом, в който да няма куче, коте или поне рибки. И няма как да е иначе, нашите домашни любимци са част от семейството, ние ги обичаме, уважаваме и се грижим за тях. А от своя страна те ни се отблагодаряват с незабравими весели моменти и много любов. Но разбира се нашата най-важна задача е да им осигурим щастлив и дълъг живот, който не се изчерпва само с подходящата храна и вода. Всеки стопанин обича домашният си любимец и иска да му осигури най-доброто, но освен основни грижи ваша основна задача е да давате и щастие на вашият любим приятел. Това може да стане много лесно с пет основни грижи, които важат за всяко мило животинче.

1. Следете за здравето му

Ако отскоро имате коте или кученце, първо го заведете на ветеринарен лекар (специален лекар за животни), той ще ви каже как трябва да се ваксинира малкият приятел и как правилно да се грижите за него.
Също като нас хората и домашните любимци могат да се разболеят. Ако вашият любимец отказва да яде или не се чувствате добре, не се опитвайте да го лекувате сами, не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

2. Грижете се отлично за вашите домашни любимци

На първо място винаги им осигурявайте подходящата и прясна за тях храна и се грижете да бъдат добре нахранени. Важно е да знаете, че някои животинки не могат да ядат всичко, което и ние. Дори кучетата и котетата не могат, затова се посъветвайте с специалист или поне прочетете в интернет. Помислете и кои купички биха били най-удобни за вашият любим приятел.
Не забравяйте, че трябва и да къпете вашите любимци с козина. Но котенца в никакъв случай, те се мият сами. Ако имате куче, не забравяйте, че е много важно да го разхождате всеки ден, поне по два пъти и колкото по-дълго толкова по-добре.

3. Осигурете специално място за животинчето

Независимо дали имате коте, таралеж или хамстер знайте, че трябва да осигурите специално място за него, до което само животинчето да има достъп. Така когато е разстроено или изплашено от непознати хора, отивайки там то ще се чувства сигурно и няма да се стресира. На мястото задължително трябва да има храна, вода и удобна постелка.

4. Осигурете интересен отдих
 
Ако имате котка или куче, най-вероятно вече сте му осигурили играчка, с която да се забавлява. Но също така не забравяйте да се мисли за това, което вашият домашен любимец ще прави, когато не сте у дома или когато си пишете домашното.
 
За котките, няма нищо по-добро от широк перваз на прозореца, където да могат да се топля на слънце в продължение на часове и да гледат птиците или хората навън. Също така се продават много играчки, които тя може да се ползват без теб.
Ако имате хамстер или друг гризач или пък заек е важно да им купите колело, в което те ще могат да "спортуват" и да се забавляват. Папагалите пък обичат огледалата – да говори с огледалото (специални малки огледала обикновено се продават в зоомагазините).

5. Не ги обичайте прекалено много

С това искаме да кажем да не обичате, но не бива да се държите с тях като с плюшени играчи. Животните обичат вниманието, но не прекаленото внимание. Също като нас понякога те не са в настроение за игра или гушкане, а просто искат да се отпуснат и да останат насаме. И определено не обичат да ги обличат с разни дрешки, особено котките, независимо, че много пъти сте виждали такива снимки или сте виждали как се продават такива дрехи.
Котките не обичат красотата, а свободата.

6. Обръщайте им достатъчно внимание
 
Необходимо е да си играете и говорите с вашия домашен любимец, така че той да знае колко е важен за вас.

Ако изпълнявате всичко това, не се учудвайте, ако вашият приятел изглежда ето така...
 

Снимки: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град