спорт

Начало | спорт | Състезание за ученици ще съпътства полумаратона на София

Състезание за ученици ще съпътства полумаратона на София

Аз детето | 2019-05-08

Състезание за ученици ще съпътства полумаратона на София

Второто издание на бягане за ученици и училищни отбори RUN4EU ще се състои на 12 май в София. Състезанието се провежда в рамките на Софийския полумаратон и е част от честванията на Деня на Европа. Дисциплините, в които могат да участват учениците, са бягане на 600 метра, 5 км, 10 км и полумаратон (21,1 км). Сформиралите училищен отбор ще могат да се включат и в щафета с четири поста по 5 км. Основна цел на събитието е чрез бягане и активен начин на живот да се преодолеят част от проблемите, произтичащи от обездвижването и нездравословния начин на живот сред учениците. Едва 7% от българите се занимават редовно със спорт и физическа активност по данни на Евробарометър от декември 2017 г.

В същото време нивата на затлъстяване в страната нарастват, като този проблем започва все по-сериозно да застрашава и децата в училищна възраст. Според статистическата агенция равнищата на наднормено тегло и затлъстяване сред младежите са се повишили с две трети в периодите 2005-2006 г. и 2013-2014 г., като са достигнали 20%. Въпреки че този показател се запазва нисък сред момичетата (12%), затлъстяването сред момчетата е третото най-високо в ЕС (след Малта и Гърция) и достига 28%.

Инициативата RUN4U се организира от спортен клуб „Бегач“, Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България.

Снимка: Az-deteto.bg/Детска Игриада



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град