спорт

Начало | спорт | Спортното ориентиране е идеалното занимание за лятото

Спортното ориентиране е идеалното занимание за лятото

Аз детето | 2019-05-27

Спортното ориентиране е идеалното занимание за лятото

Съществува ли такъв вид спорт, с който е възможно да се занимавате във всяка възраст, по всяко време на годината, и с такава натовареност, която ви харесва?
Да, съществува. Това е спортното ориентиране, един от най-популярните видове спорт.

Целта е с помощта на карта и компас да намерим в местност определено количество контролни точки и по-бързо да стигнем до финала. Трасето на картата е изобразено с помощта на кръгчета съединени с линии. В центъра на всяко кръгче се намира контролен пункт. Зададената последователност за намирането и отбелязването на различните пунктове не трябва да се променя.
На всеки контролен пункт се намира маркер, с помощта на който вие слагате отметка на своята контролна карта. Пътят до следващата точка е неопределен, всеки сам избира как да се добере до него по-добре. И именно тази възможност сам да избираш и сам да достигнеш до пункта таи в себе си прелестта на ориентирането в местности.

Ориентиране – това е прекрасна форма за активна почивка, едно от най-приятните, физически освежаващи упражнения. С него могат да се занимават хора на всякаква възраст, с различна физическа подготовка и спортна квалификация. То носи не само тренировка на мускулите, но и на мозъка. И затова предизвиква чувство на жизнерадост и могат да се забравят ежедневните проблеми.
За ориентирането трябват малко знания по топография, навик и умения да се ориентирате по карта в местност, да ги съпоставяте, да избирате най-лесния маршрут. Трябва да можете бързо и точно да преценявате ситуацията и умения да мислите в условия на голямо физическо натоварване. В ориентиращите се се развиват такива ценни качества като наблюдателност, поносимост, силна воля, умение да се ориентирате в сложна обстановка.

Спортното ориентиране в местност – това е интелектуален вид спорт, който подтиква към умствена активност, голяма съобразителност при избор на оптимален маршрут.

Ориентирането първо е придобило популярност като военно учение през 19 век в Швеция. Дори самият термин е въведен там през 1886 година. Тогава терминът означава пресичането на непозната земя само с карта и компас. През 1897 г., първото невоенно състезание по спортно ориентиране се провежда в Норвегия. Това състезание е изключително популярна там и скоро било последвана скоро и от състезание в Швеция през 1901 година.
От 1930 г., ориентирането става популярен спорт в Европа, тъй като се появили много евтини и надеждни компаси. След Втората световна война, ориентирането в световен мащаб е нараснало и добило още повече популярност, като през 1959 г. н се провежда международна конференция по ориентиране, за да бъде обсъдено създаването на комисия за спортно ориентиране. В резултат на това през 1961 г. бе създадена Международната федерация по ориентиране (IOF), в която членуват 10 европейски страни.
В десетилетията след формирането на IOF, много национални федерации по ориентиране също са били формирани с подкрепата на IOF. В момента има 70 страни-членки в рамките на IOF. Поради участието на тези страни в IOF, световни първенства по ориентиране се провеждат ежегодно.
Ориентирането все още е най-популярен в Швеция, но също и по целия свят. В допълнение, през 1996 г., започва и работата по това спортното ориентиране да се направи олимпийска дисциплина. През 2005 г. обаче Международния олимпийски комитет смята, да включи ски-ориентирането, като олимпийски спорт.

Надяваме се, че този разказ вече запали и във вас искрата на любопитството.

Снимка: freeimages.com
 Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град