Задачки-закачки

Начало | Задачки-закачки | Само за смели математици: можете ли да кажете колко секунди има в една година?

Само за смели математици: можете ли да кажете колко секунди има в една година?

Аз детето | 2018-08-28

Само за смели математици: можете ли да кажете колко секунди има в една година?

Някои хора активно се ръководят от думите, че животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни! И нищо чудно – звучи така красиво и поетично. Дори и да не мислите точно така, няма как да не се съгласите, че времето, което имаме е ценно. Секундите минават така бързо и се превръщат в минути. Минутите се превръщат в часове и часовете се превръщат в дни. Дните се превръщат в години и, преди да разберете, времето е отлетяло наистина бързо. Някога мислили ли сте по въпроса колко бързо минават секундите и колко секунди имате на разположение? Например колко секунди имаме в един ден? Месец? Цяла година? Всъщност дали бихте могли да изчислите това точно сега? Опитайте! Ние ще ви помогнем!

За да разберем колко секунди има в една година ще ни е нужна малко математика. Надяваме се, че обичате математиката, защото тя всъщност си е доста интересна и полезна. За да превърнем определено количество от една в друга мерна единица, трябва да разберем това, което се нарича фактор на преобразуване. А за да направим това трябва да разберем колко е съотношението на едната мерна единица спрямо другата. Звучи объркващо? Не се притеснявайте. Един прост пример ще направи нещата ясни. Когато си мислим колко секунди има в една година, нека първо разберем различните измервателни единици на времето. Имаме секунда, минута, час, ден, месец и година. Да започнем с най-голямата от тези мерки: годината. За да превърнем годината в следващата малка единица – месеца – трябва да знаем колко месеца са равни на една година. Тъй като знаем, че има 12 месеца в годината, съотношението ни ще бъде 1:12 (една година: 12 месеца) или 1/12. Така факторът на преобразуване е 12.

Ако искаме да знаем колко месеца има в 5 години, просто трябва да умножим броя на годините по коефициента на преобразуване. Пет години по 12 месеца за една година се равнява на 60 месеца за 5 години. Доста лесно, нали? За да разберете още по-малките единици, можете да продължите да смятате като отивате към по-малки и по-малки. Например, в един ден има 24 часа, но не всички месеци имат същия брой дни. За да преобразувате една година в секунди, ще трябва да използвате нещо друго и да преобразувате дните в часове, минути и накрая секунди.

На всяка стъпка от пътя ще трябва да изчислите коефициента на преобразуване и след това да умножите. Ето как точно се прави:

  • 1 година = 365 дни (не, не броим високосните години!)
  • 1 ден = 24 часа
  • 1 час = 60 минути
  • 1 минута = 60 секунди

Така че... барабани, моля... една година ще се равнява на 365 дни умножени по 24 часа, умножени по 60 минути, умножени по 60 секунди... или 31 536 000 секунди! Това са над 31 милиона секунди, които трябва да прекарате през следващата година. Какво ще направите с вашите секунди?

Снимки: Reuters



Коментари
1 коментар

Едуарф Недев, 29 г.,

Публикувано на 17.10.2020

31 536 000 секунди е една година

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град