За родители

Начало | За родители | Родители и учители негодуват срещу предвидените промени за ваканциите на учениците

Родители и учители негодуват срещу предвидените промени за ваканциите на учениците

Аз детето | 2017-07-31

Родители и учители негодуват срещу предвидените промени за ваканциите на учениците

Предложението на просветното министерство за удължаване на учебната година с една седмица, което ще принуди учениците до 4-ти клас да приключат догодина на 7 юни, тези до седми клас – на 22 юни, а гимназистите – чак на 6 юли, се посрещна остро от учители и родители, пише Dnes.bg.

Още при съобщаване на новината, която все още е на етап проект, из интернет форумите се завихри „буря“ от отрицания, заваляха и петиции против предложените промени. Въпреки че от гилдията признават, че страната ни има едни от най-дългите ученически ваканции в Европа, повечето от техните коментари са от рода на „пълен абсурд“, „не е нормално“, „кой ще учи през юлските жеги“ и т. н.

От МОН мотивираха промяната с нуждата от задържане на децата по-дълго време в училище. Просветният министър Красимир Вълчев добави още аргументи, че през дългата лятна ваканция учебният материал се забравя по-лесно, особено при децата от маргиналните общности, както и че през зимата ще се спестят част от разходите за отопление (според предложените промени коледната ваканция се удължава с 4 дни, а зимната се намалява с един ден). Според родителите обаче въпросните аргументи са несъстоятелни. „Когато се предлага нещо, то трябва да разреши някакъв проблем. Как точно децата ще се задържат по-дълго в училище? На практика учебните им седмици остават същия брой“, коментира пред „Сега“ майка на четвъртокласник от София. Според нея 2-3 дни по-малко работа за училищата няма да намали с кой знае колко разходите им за парно.

„Навсякъде в Европа има така наречената спортна ваканция през зимата. Как да отидеш на ски за 3 дни? Пак ще трябва да правим глупости с бележки от доктора“, споделя друг родител. Майка на деветокласничка, подписала се върху петиция срещу предлаганите промени, пък призна, че класът на дъщеря ѝ е приключил с учебния материал на 20 юни и до края на юни всички са ходили по молове. „Какво ще правят до 6 юли?“, недоумява тя.

Единични гласове, че ваканцията е твърде дълга, също се намират. „Само по себе си това е ни риба, ни рак. Но в същото време би могло да е стъпка към една много важна реформа. Според мен лятната ваканция е излишно раздута. Това е наследство от времената, когато лятото се е „освобождавало“, за да могат децата да се включат в земеделските работи. Сега това е ненужно. През дългата лятна ваканция децата губят форма – това също е излишно“, представя мнението си пък друг родител. Според него лятната ваканция трябва да се съкрати до 2 месеца за сметка на по-големите зимни, пролетни и междусрочни почивки. Някои майки и бащи пък подозират зад допълнителното удължаване на учебната година и отлагането на изпити във времето „още бизнес за частни школи и уроци“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град