За родители

Начало | За родители | Три години уседналост на родителите ще бъде основният критерий за прием в първи клас

Три години уседналост на родителите ще бъде основният критерий за прием в първи клас

Аз детето | 2017-07-31

Три години уседналост на родителите ще бъде основният критерий за прием в първи клас

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага единни критерии за прием в първи клас в цялата страна. Основният от тях е близостта на училището до постоянния или настоящия адрес на родителите. Най-голям шанс за прием в първи клас ще имат децата, чиито майки, бащи или настойници имат адресна регистрация в района от най-малко три години. Новите критерии са разписани в проект за промяна на наредбата за организация на дейностите в училищното образование, който е разписан от просветния министър Красимир Вълчев с мотив за гарантиране равен достъп до качествено образование и приобщаване на всеки ученик. Текстовете са качени за обществено обсъждане в портала за обществени консултации на Министерския съвет. Предложението идва, след като Столичната община се опита да въведе подобни критерии, но част от наредбата падна в съда.

След като бъдат приети децата, чиито родители имат три години уседналост в района на училището, в първи клас ще бъдат записани и тези, чиито майки, бащи или настойници имат адресна регистрация от повече от година. След тях ще бъдат класирани децата, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес до училището от по-малко от година. Най-накрая ще бъдат приемани децата, които живеят в други райони. За целта общините ще трябва да определят границите на прилежащите около училищата райони.

Ако местата не стигат за всички деца, чиито родители или настойници имат еднаква уседналост, ще бъдат използвани допълнителни критерии като дали детето има трайни увреждания над 50%, дали има двама починали родители (при децата с настойници), дали има други деца от семейството, които посещават училището, и дали децата са посещавали подготвителна група в избраното училище. Общините ще могат да въведат допълнителни критерии.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град