Растения и животни

Начало | Растения и животни | Рибата-клоун

Рибата-клоун

Аз детето | 2018-08-31

Рибата-клоун

Рибата-клоун е дребна риба, която живее в актинията (актиниите са морски животни, ядящи риба, които приличат на подводни цветя и имат стотици отровни пипала, наричат ги анемонии).

Пипалата на анемонията  могат да убият друга риба, която ги докосне, но рибите-клоун имат имунитет към тази отрова. Учените смятат, че този вид риби са покрити с кожна слуз, която ги пази от отровата на анемониите. Ако тази покривка бъде изтрита от рибката, тя ще бъде убита, когато се завърне вкъщи при анемонията .

Анемониите пазят рибата-клоун от хищници. От своя страна рибата клоун помага на анемонията, като я почиства  - яде от остатъците от рибите, жертви на анемонията.
Рибата-клоун помага на анемонията и с това, че плаши хищниците и ги държи далеч от нея, защото се смята, че рибата-клоун е много агресивна.
Рибите-клоун са много красиви, оцветени са много ярко. Имат цветни ивици, разположени близо до главата, в средата и опашката. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че белите ивици са очертани от тънки черни линии. Освен това, върховете на перките на рибата-клоун имат тънка черна ивица. Цветовете са от  синьо до жълто.

Рибата-клоун достига дължина до 13 см. Обитава топлите води на Тихия океан, Червено море, Индийския океан, а също така и Големият бариерен риф край  Австралия, където е и видяна за първи път.
Рибите-клоун се размножават целогодишно в тропически води. Мъжкият привлича женската като я ухажва, разширявайки перките си. Ухажването включва преследване и хапане. Рибата-клоун снася хайвера си на купчинки върху чист корал или камък близо до анемонията, която ще бъде дом за бъдещите рибки. Мъжкият изгражда гнездо върху камъка или корала и преследва женската до гнездото, където тя полага жълтооранжевите зрънца. Женската може да снесе от сто до хиляда зрънца хайвер наведнъж. Мъжкият пази и защитава яйцата докато не се излюпят. Те се излюпват за 4-5 дни.
При рибите-клоун съществува строга йерархия. Начело стои най-голямата и най-агресивна женска.
Рибата-клоун има много врагове в океана, но нейният най-голям враг е човекът. Аmphiprion ocellaris или по-известна като Немо е най-популярната и предпочитана рибка сред акваристите в света. Известността й идва не само от хитовия филм „Търсенето на Немо“, но и от ярките искрящи оранжеви, бели и черни ивици, които правят рибката много пъстроцветна придобивка в аквариума. Малко известен е фактът, че само десет от над хиляда вида анемонии са способни да подслонят тази риба.
Много хора поставят рибата в аквариум с неподходяща анемония. В робство рибата-клоун може да живее от 3 до 5 години. В естествена среда, на свобода, тя живее от 6 до 10 години.
Днес освен основната форма на обикновената риба-клоун, чрез селекция се е получила и черна форма с черен цвят и характерните бели ивици, а на базата на специфичната слуз се произвежда ефикасно средство срещу ужилване от медузи и насекоми.
 



Коментари
10 коментара

Богомил , 7 и н г.,

Публикувано на 24.07.2010

Най-известната анимирана риба клоун е Немо,от от анимираният филм на Дисни "Търсенето на Немо" :)

, ,

Публикувано на 29.08.2010

аз искам риба клоун

Криси Владимирова, 7 г.,

Публикувано на 29.03.2011

Аз искам риба клоун.

Мария Попова, 10 г.,

Публикувано на 20.05.2011

Аз искам рибата , но котката ще я изяде.

ЗАРИ СТАМОВА, 7 г.,

Публикувано на 09.02.2013

ТРЯБВА МИ ЗА ЕДНО ДАМАШНО

velizar tenev, 11 г.,

Публикувано на 16.02.2013

az izkam riba kloun

Ивайла Кехайова, 10 г.,

Публикувано на 08.02.2015

Рибата клоун е шарена и затова ми харесва.

Николай , 9 г.,

Публикувано на 08.08.2015

Защо хората затварят рибите в тесни аквариуми а, не ги оставят на свобода

Т У, 10000 г.,

Публикувано на 21.12.2018

#става

Катрин , 12 г.,

Публикувано на 29.01.2024

красиви са искам ги толкова са сладки

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град