любими герои

Начало | любими герои | Прочетете няколко интересни и малко познати факта за Падингтън – второто най-любимо мече в целия свят

Прочетете няколко интересни и малко познати факта за Падингтън – второто най-любимо мече в целия свят

Аз детето | 2017-11-08

Прочетете няколко интересни и малко познати факта за Падингтън – второто най-любимо мече в целия свят

Гара, червена шапка, много сандвичи с мармалад – какво е първото нещо за което се сещате, когато чуете тези думи? Надяваме се, че не е някаква кръстословица, ребус или просто думи, а името на едно много специално мече. След Мечо Пух то е най-хубавото и сладко мече в целия свят. Идва от далечното Тъмно Перу и забавлява поколения деца и възрастни от 1958 година до ден-днешен. При това никога не е било по-популярно от сега. Сякаш с годините Падингтън никога не остарява и обичта към него все повече се увеличава. Да не говорим, че с всяка книга откриваме все по-интересни неща за него, които ни карат да се смеем, да тъжим и пак да се смеем. Така например знаехте ли, че истинското име на мечето е Пастусо? Доста трудно за произнасяне, затова се надяваме да сте успели да го прочетете. Ето и още някои интересни и малко познати факти!

Никога не бихте могли да откриете адреса на Падингтън

Адресът на Падингтън, „Уиндзор гардън“ 23 в Нотинг Хил, не съществува в действителност. Авторът Майкъл Бонд комбинира адреса на родителите си на „Уинзър драйв“, Рийдинг, със своя собствен в „Арундел гардънс“. Туристите, които посещават истинската „Уиндзор гардънс“ в западен Лондон често откриват с разочарование улица със светски жилища и без номер 32.

Гугъл обича Падингтън

Търсачката посвети един от своите Дудъли на мечето на 13 октомври 2008 г. за да отбележи 50-ия му рожден ден. Това обаче не било планирано предварително въобще. Оказва се, че един от създателите на така наречените „драскулки“ много обичал мечето още от малък. Създал тази специално за Падингтън без да му е позволено и без да е обсъждано я качил в търсачката. Щом разбрали, шефовете искали да я свалят, но като видели колко се харесва от всички я оставили. Един от тях дори прочел всички книжки за любителя на мармалад и също го заобичал.

Мечето Падингтън е копие на пролетната или очилата мечка

Това не означава, че трябва да носи очила или че е роден през пролетта. Бонд е искал Падингтън да е „пропътувал целия дълъг път от тъмната Африка“, но бил посъветван от агента си да промени родината му, поради липсата на мечки в Африка. Вместо нея той избрал Перу – домът на очилатата мечка. Доста по-късно писателят разкрива, че перуанското име (истинското име на мечето) е Пастусо, което означава „пролетна мечка“. Той се боял да го направи по-рано от опасения, че никой няма да може да го произнесе.

Падингтън винаги е бил почитател на културния обмен

През 1994 г. плюшена играчка мече Падингтън е била избрана от английските тунелни строители като първото нещо, което да премине тунела под Ла Манша към техните френски колеги, когато двете страни на тунела били съединени.

Падингтън пристига в Англия само с шапката си

Въпреки че повечето хора свързват представата за мечето с неговата забележителна униформа от шапка, вълнено палто и ботуши, последните две дрешки пристигат в Англия след самото мече. Падингтън получава своето синьо вълнено палто от Браунови, скоро след като те го завеждат у дома от Гара Падингтън. А ботушите си получава за Коледа в книгата от 1964 г. „Падингтън марширува“. Колкото до старата му шапка, тя е принадлежала на чичо му Пастуцо.

Също като английската кралица

Падингтън има два рождени дни! Единият е на 25-ти юни, а другият на 25-ти декември.

Той е истинско плюшено мече

Майкъл Бонд, създател на Падингтън и писател на 70 книги, преведени на 30 езика, намерил плюшено мече на рафта на магазин близо до гара „Падингтън“ на Бъдни вечер през 1956 г. Той го донесъл като коледен подарък за жена си и започнал да ѝ разказва как го е намерил, какъв е характерът му и какво обича просто за забавление. Години след това написал историите си в детски книжки!

Прочетете още нещо за мечето:
Мечето Падингтън от Тъмно Перу
Скрийте си мармалада, защото мечето Падингтън се завръща скоро!



Коментари
1 коментар

Иванина Колева, 8 г.,

Публикувано на 28.01.2018

Много е хубаво

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град