любопитно

Начало | любопитно | Просто изкуство или просто хоби... Чували ли сте някога за косплей?

Просто изкуство или просто хоби... Чували ли сте някога за косплей?

Аз детето | 2019-05-02

Просто изкуство или просто хоби... Чували ли сте някога за косплей?

Кой е любимият ви празник? Със сигурност ще е трудно да намерим сред вас такъв, който да не харесва Коледа например. Все пак, кой е този, който не обича да получава подаръци? Фойерверките на Нова година също са си доста впечатляващи, а все повече от вас харесват дори и Хелоуин... Макар този празник да няма нищо общо с нашата родина е съвсем естествено децата да обичат да хапват бонбони и да се обличат като призраци, чудовища или дори любимите си герои от филми, сериали, че даже и комикси. Знаете ли обаче, че изобщо не е нужно да чакате такъв ден. Ако наистина обичате да се обличате като любимите си измислени герои, няма нужда да чакате определен ден.

Добре дошли в света на феновете на косплея – това е тяхното забавление, тяхното хоби, а понякога дори се превръща в тяхна работа. Доста забавна работа! Всъщност не се съмняваме, че вече сте виждали хора, които са фенове на този тип дейност, но може би просто не знаете, че това се нарича така и си е цяла мода, цяло движение. Тези хора се наричат косплейъри и обичат да правят това, което правят. Смята се дори, че косплеят си е цял вид изкуство. Наименованието е образувано от двете английски думи „costume“ („костюм“) и „play“ („играя). Тази дейност, както вече сте разбрали, се изразява в това да се обличаш като различни любими измислени герои от анимации, филми, комикси и дори видеоигри. Тук обаче има една особеност: да си косплейър не означава просто да отидеш до магазина да си купиш костюм и да го облечеш. Удоволствието е в това, че тези хора правят костюмите си сами от подръчни материали. Освен това, за да покажат своята творческа страна и личност, хората избрали това хоби се държат и говорят като героя на който приличат. Напълно се потапят в образа му.

Смята се, че косплеят стартира в Япония през 70-те години, когато група ученици решили, че ще си прекарат още по-забавно на едно изложение на комикси ако се маскират като любимите си герои. Самият термин косплей е е използван за първи път в статията от юни 1983 г. на Nobuyuki Takahashi в списанието „My Anime“. Оттогава тази дейност излиза от границите на Япония и достига до целия свят. И като казваме целия, имаме предвид, че феновете минават през Канада и Щатите, за да стигнат до източноевропейските страни, включително и до България.

У нас от години се организират фестивали, посветени на аниме културата, които много хора очакват с невероятно нетърпение. Запалените почитатели купуват билетите си за тях месеци по-рано. Месеци напред започват и подготовката за тях, особено ако са решили да се включат в състезанията за най-добър костюм на герой, по-популярни като косплей.

Въпреки че по-често е хоби, косплеят за някои хора е и професионално занимание. В Норвегия има дори специални училища, където се показва как се изработва костюмът, правят се театрални упражнения и се изучава фотография. Тези професионалисти участват в състезания на които се определя колко добре са направили костюма си сами и дали са влезли в образа на героя достатъчно точно. Освен тези, които участват, косплеят става все по-интересен и на хората, които идват да гледат представленията. Това е един начин да се докоснеш до любимия си герой от плът и кръв.

Снимки: boredpanda.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град