любопитно

Начало | любопитно | Защо боядисваме яйца на Великден – няколко интересни легенди

Защо боядисваме яйца на Великден – няколко интересни легенди

Аз детето | 2019-04-25

Защо боядисваме яйца на Великден – няколко интересни легенди

Независимо дали ги правите с бои на прах, с естествени материали, сребърни или пък в някакъв по-нестандартен стил, боядисването на яйца за Великден е традиция, която се спазва навсякъде по света. Този цветен и дори творчески обичай събира цялото семейство заедно, провокирайки ни да направим празника по-цветен, да дадем воля на въображението си и да творим заедно. Но знаете ли защо? Знаете ли как въобще на някого му е хрумнало да боядисва яйца и защо точно на този празник. Защо например не боядисваме яйца на Коледа? Прочетете някои от най-интересните легенди за обичая и може и да разберете, защото във всяка от тях със сигурност има и малко истина.

Началото на пролетта

Яйцата често се свързват с раждането и новия живот, а пролетта е именно сезонът, в който природата се събужда след като е била застинала под студа на зимата. Затова често в миналото яйцата са били свързани с отбелязването на началото на пролетта. В езическите традиции яйцата често са били декорирани според тези пролетни празници и оцветените яйца са били подарявани на приятели и роднини. Символиката на прераждането е паснала добре на идеята, която носи Великден като празник на възкръсването на Иисус Христос и така християните също са започнали да боядисват яйца.

Традиция по кралски

Съществува и вероятността английският крал Едуард I да е станал причината за въвеждането на великденската традиция с боядисването на яйца. През 13-ти век кралят нарежда да бъдат боядисани и украсени 450 яйца със специални позлатени листа. Тогава яйцата са били представени пред народа като великденски дар от кралското семейство.

Дева Мария и червеното яйце

Според някои легенди традицията на боядисването на яйцата идва от Дева Мария, майката на Иисус. Тя е присъствала на разпъването на сина ѝ на кръста и е носела със себе си яйца. В една от версиите кръв от раните на Иисус е капнала върху яйцата и ги е оцветила. Според друга версия, Дева Мария е плачела, молейки войниците да не бъдат толкова жестоки със сина ѝ и им е давала от яйцата. Сълзите й падали върху тях, създавайки блестящи петна по черупките им.

Мария Магдалина и червеното яйце

В множество легенди идеята за боядисването на яйцата тръгва от Мария Магдалина. Според една от версиите три дни след разпъването на Иисус тя отишла до гробницата му, носейки кошница със сварени яйца, които да сподели с другите жени, които оплаквали Христос. Когато пристигнала, камъкът на входа на гробницата бил преместен, тя била празна, а яйцата в кошницата ѝ станали червени.

От Месопотамия

Твърди се, че християните в Месопотамия са боядисвали яйца в червено, символизирайки кръвта, която Христос е пролял по време на разпъването си на кръст.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град