интересно

Начало | интересно | Поучителна история за добри деца и лоши родители

Поучителна история за добри деца и лоши родители

Весела Герджикова | 2010-09-26

 Здравейте, приятели!
Казвам се Веси. Тази година ще бъда в трети клас и искам да ви разкажа за една книга, която беше просто част от задължителния ми списък, докато не отворих първите й страници. От този момент тя се превърна в едно необикновено пътешествие, по време на което срещах  близки приятели , но и страшни врагове, добри и лоши хора, както се случва и наистина в живота. Тази чудна книга , която се превърна в моя любима, е „Матилда” на Роалд Дал. Много се зарадвах, когато от „Аз, детето” научих, че любимият ми детски писател си има специален празник и той е на 13 септември. Мама също се изненада и по този случай ми подари друга негова книга — „Фантастичният господин Фокс”.
Искам да ви разкажа за Матилда.

Първо как я получих.
Обикновено книгите за прочит през лятото ги взимаме от детския отдел на библиотеката, където съм записана още от първи клас. И тази година не направихме изключение. Само „Матилда” я нямаше в момента. След няколко дни моята най-добра приятелка Софи имаше рожден ден. Мама предложи към другия подарък да добавим някоя хубава детска книжка. Когато влязохме в книжарницата, за Софи аз избрах „Островът на съкровищата”, но погледът ми веднага попадна на моята ”Матилда”. Помолих мама да ми я купи. Тя се зарадва, че сама имам желание да си избирам книги и се съгласи. Щом се прибрахме, аз се зачетох. Веднага ми стана много симпатично малкото умно момиченце, за което никой не се грижи. Представях си, че аз съм Матилда и се опитвах да измисля какво бих направила, ако бях на нейното място. Тя много ми хареса, защото е мила и внимателна с всички, дори и с родителите си, които почти не й обръщат внимание или се отнасят много грубо с нея. Баща й мисли, че парите са най-важни, а майка й мисли само за дрехи и бижута. Постоянно гледа телевизия, вместо да се грижи за семейството. И двамата изобщо не подозират, че малкото им момиченце има невероятни способности и е истински гений, дори може да мести предмети с поглед! Само добрата й учителка иска да й помогне. Радвам се, че моите родители не са като тези на Матилда. Те ми купуват интересни книжки за четене или ми взимат от библиотеката и много се радват, когато чета.

Мисля че Матилда има добър характер, ученолюбива и изобретателна и всеки от нас може да се поучи от нея. Щом прочетете книгата, сигурно ще откриете поне един герой, на който приличате . Може и той да не ви допадне много, но тогава може да се постараете да се промените. Аз например, мисля че, приличам на Матилда и Лаванда. Като Матилда обичам да чета и да ходя на училище. И аз си имам добра учителка, като госпожица Хъни. А понякога, когато трябва да реша някой проблем , измислям бързо начин, както прави Лаванда. Можете и вие да прочетете книжката. Сигурно ще ви стане любима и на вас!

Участва в конкурса "Разкажете ни за любимата си книга"



Коментари
4 коментара

Катя , ,

Публикувано на 26.09.2010

браво ! пожелавам ти успех ;]]

Стиви Чакъров, 10 г.,

Публикувано на 26.09.2010

до редакцията найстина имали проблем някакъв че още несъм си полечил таградата

От редакцията: Трябва до 4 дни да я получиш, вече.

Криси , ,

Публикувано на 27.09.2010

Матилда е невероятна!

Веси Герджикова, 9 г.,

Публикувано на 30.09.2010

Вече гледах и филма. Мама ми го изтегли от Замунда. Много е интересен!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град