интересно

Начало | интересно | "Под игото"

"Под игото"

Мартин Игнатов | 2010-09-20

Моята любима книга е "Под игото". Имах да я чета за лятната ваканция между 5 и 6 клас и я взех от градската библиотека. Бях впечатлен от историята за Иван Краличът, който носеше фалшивото име дадено му от Дякон Викентий, който беше един от неговите приятели. Фалшивото му име беше Бойчо Огнявов. Той подготвяше въстание в село наречено Бяла Черква. Но пътят му беше изпълнен с трудности. Той трябваше да крие самоличноста си, защото беше избягал затворник, а неговият най-голям враг Стефчов се опитваше да разкрие самоличноста му, за да бъде убит. В Бяла Черква той намери своята любов, но това му носеше още неприятности.
Рада Госпожина беше неговата любов. И цяла Бяла Черква го беше разбрала. Друг проблем беше, че Рада Госпожина живееше при Хаджи Равоама, която беше една от най-големите клюкарки в селцето и мъжът и беше приятел с султана. А, ако сулатана разбере кой е Бойчо, не само той, но и Рада щеше да си изпати.

Дякон Викентий пък е друг герой. Той даде подслон на Бойчо и го криеше от турците във църквата. По-късно,когато има дигнато въстание във Клисура, дякона бива подведен от страха си и тръгва да бяга, но бива спрян от Бойчо и върнат. По време на битката в Клисура, той бива убит и умира като герой, въпреки опита му за бягство.

Най-добрият приятел на Бойчо е доктор Соколов. Той също е един от организаторите на въстанието. Има мечка на име Клеопатра.В  края на романа Бойчо, Соколов и Рада са притиснати в една мелница, където има престрелка между заптиетата преследващи въстанниците. Там Бойчо, Соколов и Рада биват убити, но като герои. Турците се отнасят по най-жестокия начин с черепите на Бойчо и Соколов като ги набучват на копия и ги слагат в центъра на Бяла черква. А тялото на Рада бива оставено в мелницата. Това е краят на романа и на мене ми беше малко тъжно, защото очаквах Бойчо да спечелят.Но разбрах, че тук Иван Вазов  (автора) описва априлкото въстание с измислени герои. И все пак както знаете Априлското въстание в реалноста е потушено, затова Иван Вазов не променя това и в книгата си.

Участва в конкурса "Разкажете ни за любимата си книга"



Коментари
2 коментара

Катя , ,

Публикувано на 26.09.2010

хубава е - не като онези фантастики за вълшебници и подобни глупости !пожелавам ти успех в конкурса;]]

Елица Игнатова , ,

Публикувано на 26.09.2010

Страхотен текст.Описал си книгата много добре.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град