България

Начало | България | Обсерваторията в Рожен – нашата космическа гордост

Обсерваторията в Рожен – нашата космическа гордост

Аз детето | 2020-07-22

Обсерваторията в Рожен – нашата космическа гордост

Ако обичате да четете интересни и любопитни неща за необятния и интересен Космос, то сигурно сте забелязали, че често се споменава НАСА откри това или НАСА направи онова. Човек ще си помисли, че единствените, които се занимават и изследват космоса са именно хората работещи в тази агенция и може би донякъде ще е така, но само донякъде. В действителност НАСА е най-голямата космическа правителствена агенция, отговорна за националната програма за космическите изследвания на САЩ. Благодарение на нея са изпратени хора на Луната. Въпреки това и ние имаме нещо наистина космическо, с което правим и нашите изследвания и допринасяме за разкриването на мистерията наречена космос. И то това, което имаме не е никак малко. Националната астрономическа обсерватория – Рожен е най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров. Тя е основана още през 1979 година и официално е обявена за отворена през месец март 1981 година. Построена на връх Рожен, в Родопите, обсерваторията е нашата голяма космическа гордост.

Обсерваторията разполага с едни от най-големите телескопи в света за наблюдение на небесните тела. Тя е оборудвана с 6 телескопа: универсален 2 метров Ричи Кретиен Куде (Ritchey-Chretien-Coude, RCC или РКК) рефлектор на Carl Zeiss Jena, 50/70 cm Шмидт (Schmidt), 60 cm Касегрен (Cassegrain), построен със собствени сили 15 cm слънчев коронограф, 30 cm MEADE, 18 cm менисков-Касегрен (Meniscas Cassegrain). НАО “Рожен” осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

Научният комплекс е разположен в красива местност на билото на Родопите, близо до връх Рожен. Комплексът се състои от няколко сгради – кули, в които са монтирани телескопите, комплекс от жилищни сгради, метеорологичната станция и малкия параклис „Свети Дух”. Български и чуждестранни учени работят по редица научни проекти в НАО „Рожен”. Освен изследвания на обекти от Слънчевата система, научната работа се простира до многобройни извънгалактически изследвания на обекти, намиращи се на огромни разстояния от нас. Изследвани са звездни купове, комети, астероиди, далечни галактики и много други, както и най-различни астрономически явления във Вселената. Едно от върховите постижения в НАО „Рожен” е откриването на WASP-3c – нова екзопланета (планета, намираща се извън Слънчевата система). Това става на 10 юли 2010 г. при съвместна работа на международен екип астрономи от България, Полша и Германия.

Около 10 000 души годишно посещават обсерваторията. Освен невероятната панорамна гледка туристите могат да наблюдават небосклона и звездните тела през 80-тонния телескоп, един от малкото такива телескопи в света от много висок клас и достъпни за обикновените граждани. Комплексът разполага с двуметров телескоп – система Ричи-Кретиен-Куде, 50/70см Шмидт и 60 см Касегрейн телескопи. В обсерваторията, работи изчислителна система за обработка на данните. Персоналът на обсерваторията се състои от около 40 души, специалисти в различни области от астрономията:
Малки тела в Слънчевата система – астероиди, комети и други, Астрофизика на Слънцето – компютърна симулация на активните процеси и магнитохидродинамично моделиране, Звездна астрофизика, Галактически изследвания. Разходката дотам е изключително приятна, особено през лятото, защото обсерваторията е разположена в прекрасна местност на 1760 м н.в. близо до Роженските ливади. Отворена е за туристи и срещу скромна цена ще ви бъде изнесена подробна беседа и ще можете да разгледате комплекса и да си купите сувенир.

В Смолян пък се намира сравнително голям планетариум, който също е отворен за посетители. Неслучайно именно тук се намират две от най-големите съоръжения за наблюдение на небесните тела. Надморската височина и климатът, както и географското разположение предлагат идеални условия за наблюдение – безоблачно небе и чист въздух.

Снимка: nao-rozhen.org



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град