България

Начало | България | Знаете ли кой е откривателят на бактерията, създаваща киселото мляко? Google ни напомни!

Знаете ли кой е откривателят на бактерията, създаваща киселото мляко? Google ни напомни!

Аз детето | 2020-10-27

Знаете ли кой е откривателят на бактерията, създаваща киселото мляко? Google ни напомни!

Д-р Стамен Григоров, българският микробиолог и откривател на Lactobacterium bulgaricum, бактерията, отговорна за образуването на киселото мляко, бе почетен днес от Google с вече станалите тяхна запазена марка картинки по определени поводи наречени doodle.

Стамен Григоров е роден на 27 октомври през 1878 година в село Студен извор, Трънско. Завършва гимназия в София. Следва „Естествени науки“ в Монпелие и защитава докторантура по медицина в Женевския университет. През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен – Lactobacillus bulgaricus.

Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, благодарение на която млякото се съхранява. „Лактобацилус булгарикус“ е кръстена на България – страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия бактерията причинява естествена млечно-кисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко.

Заради откритието на д-р Стамен Григоров са му предложени редица престижни постове в чужбина. Той обаче отказва и в края на 1905 г. се връща у нас. Започва работа като лекар и управител на болницата в Трън – днес тя носи неговото име. Започва и изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина. През Балканската война заминава на фронта, където е военен лекар. В края на войната е демобилизиран и се завръща към предишната си работа в Трън. През Първата световна война д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. Награден е с орден „За храброст“ и златен медал „Червен кръст“.

Умира на 27 октомври 1945 г. в София. Днес в центъра на с. Студен извор в реставрирана къща е създаден Музей на киселото мляко.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град