зоокът

Начало | зоокът | Няколко животни с необикновено обоняние, за което едва ли сте знаели

Няколко животни с необикновено обоняние, за което едва ли сте знаели

Аз детето | 2017-09-30

Няколко животни с необикновено обоняние, за което едва ли сте знаели

Пригответе се, защото сега ви очаква един текст ухаещ на прясно изпечени шоколадови бисквити, топло мляко с какао, най-вкусната пица на света, а също така и най-ароматните цветя. Вече можете дори да ги подушите, нали? Само като си помислите и вече усещате аромата. Но знаете ли кой друг може да надуши, че в момента във вашата кухня се готви нещо ароматно и вкусно. Албатросът и къртиците! Да, точно така! Те могат да живеят на хиляди километри от вас и дори под земята, но усещат миризмите от такова огромно разстояние. При това със сигурност много по-добре от нас хората, по-добре дори и от специалистите в това отношение – кучетата. Искате да разберете как и защо ли? Тогава просто прочетете и научете нещо интересно за тези невероятни животни с фантастично обоняние.

Надушва пасажи от риба

Албатросът може да надуши риба от въздуха. Изследователите са установили, че тази великолепна птица променя курса си към плячка, намираща се далеч от визуалния му обхват. Дълго се чудили защо това се случва и дали просто не е някакъв инстинкт или странно съвпадение, но след дълги научни опити и наблюдения установили, че независимо, че албатросът не вижда рибата, той надушва точно къде се намира тя.

Миризма в стерео

Съвсем наскоро зоолозите са направили едно наистина интересно откритие. Къртиците усещат миризмата стерео. Тъй като зрението им е доста слабо, а слухът не върши чак толкова работа когато си зарит с пръст отвсякъде, тези животни използват стереоскопична миризма, за да определят местоположението си и местонахождението на евентуална храна. Как точно успяват да го направят обаче все още не е доказано.

Намиране на партньор отдалече

Това отдавна е ясно, но много малко хора подозират и знаят, че вместо носове, пеперудите имат антени покрити с рецептори за аромати. Въпреки, че не надушват абсолютно всичко, мъжките пеперуди могат да усетят миризмата на женски такива от повече от един километър.

Надушване на специфични протеини

Акулите дишат с хрилете си, така че носовете им служат само за миризмите. Това за тях е особено полезно когато ловуват. Акулите могат да подушат аминокиселините на подходящите си жертви при концентрации, по-ниски от една част на милиард.

Най-добрите следотърсачи

Макар че за тях си знаете, в такава класация няма как да не включим и кучетата. Всеки знае, че те имат силна способност да разграничават много миризми и са най-добрите следотърсачи. Едно специално обучено полицейско куче може да надуши и следва миризма на човек, който е минал преди 24 часа по определен път. Това дори е доказано научно!

Снимки: Freeimages.com

Още интересни факти за животните можете да научите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град