зоокът

Начало | зоокът | За първи път неуловимите пясъчни котенца са заснети в естествената им среда

За първи път неуловимите пясъчни котенца са заснети в естествената им среда

Аз детето | 2017-10-09

За първи път неуловимите пясъчни котенца са заснети в естествената им среда

След като прекарват последните четири години в проследяване и документиране на неуловимите африкански пясъчни котки без успех, в последната нощ на експедицията си, изследователите правят изумително откритие, пише DailyMail. Това са първите по рода си кадри на малките на пясъчната котка в дивата природа – изследователите са заснели три млади котки в тяхното естествено местообитание, всяка от които е на шест до осем седмици в момента на заснемането.

Тези котки са известни със своите забележителни способности да се прикриват, придвижвайки се през нощта и никога не оставяйки след себе си следи от жертвите си. Екипът, ръководен от биолозите д-р Александър Слива и Грегори Бретон е забелязал три чифта светещи в тъмното очи, когато се завръщал в лагера на 26 април. Мястото е приблизително 4 километра от лагера в мароканска Сахара, но след откриването на редките котенца в 01:48 ч, учените прекарват следващия час, за да заснемат снимки и видеоклипове на леговището и да установят фотокапани.

„Това вероятно е първото наблюдение на пясъчни котенца в Сахара“, коментира екипът. Докато заснема леговището екипът засича по прикаченият ѝ предавател възрастна женска, която „нервно се разхожда“ наблизо. „Това може да е била майката на котенцата“, обясняват учените. В кадрите животинчетата се виждат отблизо, котенцата гледат безстрашно, в един момент, едно смело коте излиза от храстите, последвайки нищо неподозиращ пустинен гризач.

„Трудно е да се намерят пясъчни котки (Felis margarita) в техните естествени местообитания (Северна Африка, Близкия изток и Югозападна и Централна Азия)“, пише в блога си Бретон, изпълнителен директор на Panthera France. „Те почти не оставят видими следи, те не оставят след себе си останки от плячката си, а и звуците, които издават, са тихи“. „Те се движат безшумно по здрач, през нощта и призори, те са добри в прикриването, а кожите им осигуряват перфектен камуфлаж, когато искат да изчезват от наблюдатели и заплахи“.

Макар че тези котки изглеждат за мнозина очарователни, изследователите напомнят, че те са диви и трябва да си останат такива. С публикуването на кадрите, екипът отбелязва значението на защитата на пясъчните котки в естествената им среда. „Както изрично се посочва в нашето видео, пясъчните котки са див вид, приспособен към пустинни и полусухи условия и не трябва да се отглеждат вкъщи или да се кръстосват (за да се получат хибриди с домашни котки)“. Учените казват, че кадрите са получили неочакван и силен обществен отзвук в рамките на две седмици и много хора са изразили желание да уловят такава котка или да си я гледат у дома си.. “Ние сме твърдо против тази практика и това ще доведе до точно обратното на нашата цел. Наблюдавайки тези редки създания и показвайки резултатите на хората, ние целим да ги защитим в естествената им среда, а не да ги опитомим. Ако бъдат опитомени ще умрат“ – категорични са учените.

Още интересни факти за пясъчните котенца можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град