Космос

Начало | Космос | Наистина ли Слънцето произвежда енергия?

Наистина ли Слънцето произвежда енергия?

Аз детето | 2018-03-02

Наистина ли Слънцето произвежда енергия?

Можете ли да си представите каква би била нашата планета без Слънцето? Може би ще е забавно някъде за около час да е тъмно и да няма слънчеви лъчи! Тогава ще можете да играете на някоя интересна игра като гоненица с фенерчета, да си запалите огън и да си разказвате страшни истории около него или да се радвате на мисълта, че няма да ходите на училище, защото кой ходи на училище през нощта. Не след дълго обаче вече няма да е така забавно. Скоро ще разберете, че трябва да поддържате огъня денонощно, защото планетата Земя ще стане едно много студено място без топлината на Слънцето. В допълнение храната ще свърши, тъй като растенията няма да могат да живеят без слънчева светлина, защото няма да могат да фотосинтезират. Затова и животните няма да могат да се хранят и сещате се какво следва...

Слънцето също така отговаря и за водата на Земята. Без Слънце нямаше да има воден цикъл и вода! Коя обитаема планета би могла да съществува без процесите свързани с водата да действат. Учените отдавна знаят, че Слънцето прави живота на Земята възможен. Ние използваме енергията на Слънцето по много различни начини. Но как точно произвежда слънцето цялата тази енергия? За да разберете, трябва да стигнем до сърцето на въпроса и да пътуваме до сърцето на Слънцето.

За разлика от Земята, която се състои главно от желязо, скала, вода и много други елементи, Слънцето се състои главно от водороден газ. В допълнение към интензивната топлина има огромно налягане върху ядрото на Слънцето. Всъщност огромните количества водородни атоми в ядрото на Слънцето са сгъстени и нагрявани толкова много, че се сливат в едно. Тази реакция, известна като ядрен синтез, преобразува водородни атоми в хелий. Страничният продукт на ядрения синтез в сърцевината на нашата най-важна звезда е огромен обем енергия, която се освобождава и излъчва навън към повърхността на Слънцето и след това в слънчевата система отвъд него.

Реакцията на ядрен синтез, която се среща в ядрото на Слънцето, е подобна на реакцията, която предизвиква мощната експлозия от водородна бомба. Разбира се, реакциите на синтез, които се появяват в ядрото на Слънцето, са почти безкрайно по-мощни от бомбата. Тогава защо то не се взривява? Външното налягане, създадено от реакциите на сливане в ядрото на Слънцето, е балансирано от вътрешното налягане, създадено от гравитационната сила на всички газове, които обграждат ядрото. Звездите могат да експлодират, ако реакциите на синтез в техните ядра стават твърде слаби или твърде силни. За щастие за тези от нас, живеещи на Земята, външният и вътрешният натиск на Слънцето са добре балансирани, което води до постоянен поток от енергия, който идва до нас. От цялата енергия, която произвежда Слънцето, учените смятат, че Земята получава само мъничко от нея.

От тази енергия около една трета се отразява обратно в космоса чрез облаци и сняг. Малко над 40% затоплят Земята, а около 25% се използват от водния цикъл. Ветровете и океанските течения абсорбират около 1%, докато всички растения на Земята използват само 0.023%.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град