Космос

Начало | Космос | Откъде се е взела нашата планета Земя?

Откъде се е взела нашата планета Земя?

Аз детето | 2017-11-14

Откъде се е взела нашата планета Земя?

Планетата, която наричаме свой дом определено е едно невероятно място. Намира се на идеалното разстояние от Слънцето, така че нито да е много топло, нито да е много студено. Предлага ни всички необходими ресурси, от които имаме нужда, дори и много повече. Какво да кажем пък за красотата, с която пълни очите ни. Интересните животни, красивите растения и светлосиньото небе, което ни кара да мечтаем. Замисляли ли сте се някога обаче откъде точно се е появила тази чудесна планета. Едва ли е дошла ей така от нищото...

Трябва да знаете, че за някои от хората как точно се е появила Земята е по-скоро философски въпрос. Това се е случило толкова отдавна, че е трудно да се разбере как по-точно е станало. Тогава не е имало кой да документира или дори да види наистина как е станало това. Много религии по света имат конкретни вярвания за това как се е образувала Земята. Някои смятат, че един божествен създател е сътворил Земята и всички неща във Вселената. Други вярват, че материални и физически процеси са отговорни за цялото това нещо. Предвид това, че тук е рубрика за наука, ние ще разгледаме научните факти и хипотези за това как се е появила планетата ни. Затова първо започваме с един взрив. Един голям взрив!

Преди милиарди години цялата материя на Вселената била съсредоточена в малко пространство. След това била преобразена за един кратък момент от една експлозия. Тази експлозия е това, което учените наричат Големия взрив. Така в космоса се появили огромни маси от прах и газ, които след това образували всичко, което сега можем да видим. Така се появила и нашата галактика. Взривът бил толкова мощен, че освободил огромна енергия, която направила газовете и междузвездния прах много горещи. Това им помогнало да се съединяват и да образуват малки купове, които на свой ред се сливали с други и така „купчините“ материя ставали все по-големи и по-големи. С това и тяхната гравитация нараствала. В един момент тази голяма купчина материя станала толкова плътна и гореща, че започнала да генерира собствена енергия и ето така се родило нашето Слънце.

Останалите части от материята формират диск около Слънцето. С течение на времето Слънцето се нагорещява, докато прашният диск около него се охлажда. Тъй като този процес се е случвал в продължение на милиони години, купове от прах започнали да се превръщат в по-големи и по-големи парчета скала, които също станали достатъчно големи, за да имат собствена гравитационна сила. Те се наричали протопланети, които по-късно стават и планетите, които познаваме днес. Учените смятат, че и Земята се е формирала по същия начин преди около 4,6 милиарда години. Смята се също, че в съвсем ранния период бъдещия Марс ударил нашата планета и от нея се откъснало парче маса, което започнало да се движи около планетата и което днес наричаме Луна. Те също смятат, че именно този сблъсък е променил ъгъла на наклона на Земята, който сега е отговорен за сезоните.

Трябва да знаете обаче, че Земята по онова време не е имала почти нищо общо с тази на която живеете днес. Тогава тя била просто една голяма скална сфера без океани или атмосфера. Продължаващите сблъсъци с метеорити, заедно с радиоактивно разпадане и по-нататъшно вплътняване, причинено от гравитацията, нагрявали Земята, докато достигне точката на топене на желязо и се формирало ядрото на планетата ни. В продължение на милиони години Земята в крайна сметка се охладила. Учените вярват, че земните океани и атмосферата не са се образували по-рано отпреди четири милиарда години, в резултат на вулканична дейност или метеори, които удрят Земята и освобождават вода и газове, уловени под нейната повърхност.

Прочетете още:
Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя
Невероятно: десет тайни, които планетата Земя крие
Вижте какво ще се случи ако планетата Земя спре да се върти
Кои са петте най-интересни факта за планетата Земя?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град