новини детски

Начало | новини детски | Мотовете на Радостина Николова оживяват на театралната сцена

Мотовете на Радостина Николова оживяват на театралната сцена

Аз детето | 2020-01-22

Мотовете на Радостина Николова оживяват на театралната сцена

С научни експерименти за деца и най-горещите новини около „Приключенията на мотовете“ на издателство „Мармот“ бе представена четвъртата книга от поредицата – „Вълшебникът се смее последен“. Готви се театрална постановка, вдъхновена от мотовете, плюшените играчки с героите ще бъдат в България съвсем скоро, а вече и трите части от поредицата за пухкавите литературни герои са достъпни за слушане в платформата за аудиокниги Storytel. Радостина Николова, съосновател на „Мармот“ и съавтор на поредицата за мотовете, разказа за бъдещите проекти на издателството и за изминалите четири години от излизането на предпоследната част.

„През тези четири години проведохме над сто срещи с деца из цялата страна. Немалко срещи се случиха и извън България. Най-вълнуващото пътешествие на мотовете беше до Китай, където поредицата беше публикувана през 2018 г. и за по-малко от шест месеца се продадоха 50 хиляди копия”, каза Николова. Тя обяви и че след многобройни запитвания за плюшени играчки мотове, до около два месеца малките пухени създания Мукс и Пагу ще се появят „от плът и кръв“ и ще могат да бъдат закупени от сайта на изд. „Мармот“.

Сред гостите на премиерата беше актрисата Йоанна Темелкова, с чийто глас може да чуете първите три части от „Приключенията на мотовете“ и специалното издание „Коледни вулнения в света на мотовете“ в платформата за електронни и аудиокниги. Тя ще участва и в друг специален проект, вдъхновен от мотовете. Заедно с Мирена Керезова, създател и главен редактор на първия в България информационен сайт за театър – LoveTheater.bg, подготвят театрална постановка.

Един от основните вдъхновители и съавтор на поредицата за мотовете Андрей Михов също излезе на сцената до своята съпруга Радостина Николова, заедно с дъщеря им Емили. „С Ради си бяхме говорили, че четвъртата част от поредицата ще е по-различна от останалите и така се роди идеята за Вълшебника. Надявам се да се забавлявате да я четете така, както ние се забавлявахме да я пишем”, сподели той.

Илюстраторката на поредицата Мелина-Елина Бондокова, която авторката нарече „третото колело, което задвижва целия проект“, също се включи в специалната вечер. Тя беше записала поздравително видео за премиерата на „Вълшебникът се смее последен“, в която мотовете оживяват под четката ѝ.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град