новини детски

Начало | новини детски | И Монтана се присъединява към грипната ваканция

И Монтана се присъединява към грипната ваканция

Аз детето | 2020-01-21

И Монтана се присъединява към грипната ваканция

Заради регистрираните множество случаи на грип Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана обяви грипна епидемия. Учебните занятия се прекратяват от 22 до 24 януари. По-рано днес бе обявена грипна епидемия за Дупница, Сапарева баня и Карнобат. В съобщението на РЗИ – Монтана, се отбелязва, че случаите на заболели рязко са се увеличили в периода 14-20 януари – 109 (което е 273,53 на хиляда души), като най-засегнати са децата между 5 и 14 г., следвани от по-малките от 0 до 4 г. За сравнение, от 7 до 13 януари заболелите са били едва 45.

Областта ще остане в грипна епидемия до успокояване на обстановката. Дотогава се ограничават масовите и обществени мероприятия, организирани мероприятия в детските, учебни и социални заведения. Прекратяват се плановите операции, спират се свижданията и се засилват мерките за предпазване от вътреболнично заразяване. Болниците в областта трябва да увеличат леглата си, предназначени за пациенти с усложнения, ако се появят. Междувременно спират женските и детските консултации, профилактичните прегледи и имунизациите.

Инспекцията е издала заповед за активни проверки на входа на детските заведения, за да не се приемат болни деца, а заболели от персонала също не трябва да бъдат пускани на работа. Общопрактикуващите лекари пък са задължени да обслужват хора с респираторни заболявания по домовете. От инспекцията съветват хората, които се разболеят, да се консултират с личните си лекари. За да не се заразят, властите препоръчват на хората да избягват контакт с болни, да се избягва докосването с ръцете, носа и устата, често ръцете да се мият със сапун, редовно да се проветряват помещенията.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град