любопитно

Начало | любопитно | Микроскопични чудовища

Микроскопични чудовища

Елица Игнатова | 2010-09-25

Моята любима книга е „Микроскопични чудовища “ от поредицата „Страховитото в науката“. Мама ми я купи през лятото, защото тогава имам повече време за любимите си занимания. Всички книги, които имам от тази поредица са много интересни и всеки път разпалват моето любопитство все повече и повече.

„Микроскопични чудовища“ съдържа научни факти казани по много смешни начини. Книжката е пълна с картинки, приказки и комикси. Показано е как се работи с микроскоп и дори как да си направиш такъв. Картинките са чернобели, но са наистина много забавни.

Любимата ми глава е „Страхотии в тоалетната“, защото е най-смешна и най-забавна за мен. Най-много ми хареса предложението за ваканция в тоалетната, ако се смалим. Ако се случи, можем да разгледаме вълнуващата гора от плесен. После можем да се гмурнем в романтичния преливник на мивката. Задължително трябва да изкачим гъмжащата от микроби четка за зъби. След това можем да изследваме кърпите за някой случаен прахов кърлеж или демодекс.

Книгата е малка и се чете лесно – на един дъх. Написана е разбираемо дори за шестгодишно дете. Родителите казват да не съдим за книгата по корицата, но ако се приеме буквално, това изобщо не важи за „Микроскопични чудовища“, защото още от корицата става ясно, че е забавна книга, пълна с научни факти. На корицата й е нарисуван един учен, който гледа през микроскопа си и наблюдава бактериите и микробите. Един от микроскопичните му приятели казва, че се гърчи в носа му. Друг казва със задоволство: „Аз се спотайвам в леглото ти!“. Третият му казва, че лази по кучето му, кискайки се. Всички се обаждат отвсякъде, което е отвратително и същевременно удивително.

Най-много ми харесва това, че самата аз имам микроскоп и мога да чета за амебите, докато ги наблюдавам. Така научавам много, докато се забавлявам!

Участва в конкурса "Разкажете ни за любимата си книга"



Коментари
8 коментара

Мартин Игнатов , 12 г.,

Публикувано на 25.09.2010

Хей, аз имам Зловещите изобретения от същата поредица...Наистина в тези книги има доста интересни факти, изразени по смешен начин...и имам въпрос към Елица Игнатова...и при тебе ли главни герои са професор Z и злата Зоя?

Елица Игнатова , ,

Публикувано на 25.09.2010

Дали ще спечеля?

Катя , ,

Публикувано на 26.09.2010

до елица: няма ;]] сори ама твойто е тъпо

Елица Игнатова , ,

Публикувано на 26.09.2010

Не.В тази книга няма главни герои.Има обаче няколко комикса за детектив Боли Мекорема.Той винаги се захваща с откачени експерименти и става опитно зайче,за даспечели пари.След като експериментират върху него пу се случват всякакви странни неща.

Иван Костадинов, 12 г.,

Публикувано на 12.10.2010

аз също имам микроскоп нещата погледнати през него имат друг вид сякаш си в друго измерение ДО ЕЛИЦА ИГНАТОВА : с какво увеличение е микроскопът ти и откъде взимаш материал за да гледаш амеби

Елица Игнатова , ,

Публикувано на 16.10.2010

До Иван Костадинов:Ами моят микроскоп има три овеличния.Използвам и трите.Имам предметни стъкла и сама си правя пробите.Виждала съм амеба само веднъж.Често оставях шише с вода до прозореца и изчаквах да позеленее.От там взимах капки вода и ги слагах на предметните стъкла.Но е много трудно да видиш амеба,защото са много бързи и този опит рядко е успешен.Препоръчвам ти когато разглеждаш вода да ползваш цвитен филтър.Още не съм изучила микроскопа си напълно.

Иван Костадинов, 12 г.,

Публикувано на 18.10.2010

До Елица Игнатова: Благодаря!!!

Иван Костадинов, 12 г.,

Публикувано на 01.03.2011

Аз също имам книгата " Микроскопични чудовища" имам също и " Гърмящи опити" " Изумителната истина за времето" и " Зловещи изобретения". Всички те са от поредицата " Зловещите изобретения" Когато ги четеш, ти не усещаш как минава времето. Написани са по много необикновен начин. Докато чете се забавляваш много!!! Препоръчвам на всеки, кйто може да си ги купи да го направи! Не би съжалявал!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град