зоокът

Начало | зоокът | Любимата ми камила

Любимата ми камила

Мартина Кискинова | 2015-07-08

Любимата ми камила

Аз харесвам камилата, защото може да издържа без  да пие вода дни наред. Освен  камилата ми харесват и други  животни например пандата  (защото е защитен вид), магарето (защото издържа на голям товар), също така са заекът, котката, кучето, маймуната и още много други.

Камилите  са род бозайници от разред Чифтокопитни, които притежават характерни мастни отлагания на гърба, известни като гърбици. Познати са два съвременни вида камили - едногърба и двугърба камила. Обитават сухите пустинни местности на Северна Африка, както и Западна, Централна и Източна Азия. Двата съвременни вида са опитомени и се използват за добив на мляко и вълна, както и за работни животни.

Името камила, произлиза от думата карамбит (на арабски) свързана с концепцията за красота, въпреки че корените могат да се проследят и в по-древни езици. Терминът 'камили' се използва и в по-широко значение за описването на сродните представители на семейство Камилови, обитаващи Южна Америка - лама, гуанако, алпака и викуня.

Средната продължителност на живот на камилите е между 40 и 50 години. Зрелите екземпляри достигат на височина до 1,85 m при плешката и до 2,15 m при гърбицата. Самата гърбица е около 30 cm. Камилите могат да бягат със скорост до 65 km/h за кратки разстояния, но могат да поддържат скорост от около 40 km/h за дълго време.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град